Aloo gobi s cizrnou
Aloo gobi neboli květák a brambory. Jedno z dalších skvělých a velice chutných indických jídel. A samozřejmě jak jinak než v podání mnou upraveného receptu tak, aby vyhovoval mým chutím a mému stylu stravování. Navíc jsem tento recept obohatila o bílkovinu a tou je cizrna, která se hodí do receptu nejen chuťově, ale celé jídlo také pozvedne z výživového hlediska. Aloo gobi je velice jemné a chuťově vyvážené jídlo. Ta jemná chuť pečených brambor a květáku, spojená s jemně pikantní a krémovou omáčkou, kde vyniká chuť římského kmínu a skořice, která je zakončena svěží citrónovou šťávou, je naprosto famózní. Nejen, že se Vám veškeré kousky jídla budou úplně rozpadat v ústech, ale také Vaše mysl a chuťové pohárky nebudou chtít přestat tuto dobrotu jíst. Recept je opravdu delší než u mě bývá zvykem a naděláte si trochu více nepořádku v kuchyni, ale za toto vše to opravdu stojí. Já doma Aloo gobi vařím ve velkém množství a i přesto nám vydrží jen chvíli. Jakmile jednou okusíte, budete chtít toto jídlo jíst ke snídani, k obědu i k večeři :)
SUROVINY :
- 600 g brambor
- 400 g květáku
- 240 g cizrny
- 400 g krájených rajčat
- 100 g kešu ořechů + 280 ml vody
- 120 g bílé cibule
- 25 g zázvoru
- 6 ks česneku
- 2 ks chilli papričky
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 čajová lžička římského kmínu
- 1 čajová lžička kurkumy
- 0,5 čajové lžičky garam masaly
- 0,5 čajové lžičky skořice
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- Citrónová šťáva
Na marinádu :
- 80 ml rostlinného oleje
- 1 čajová lžička uzené papriky
- 0,5 čajová lžička římského kmínu
- 0,5 čajová lžička koriandru
POSTUP :
Nejprve si dáme do vysoké nádoby kešu ořechy společně s vodou a dáme stranou.
Květák očistíme a opláchneme. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na větší kusy. Do hrnce nalijeme vodu, vložíme do něj napařovák a květák společně s bramborami dáme vařit.
Mezitím očistíme zázvor, cibuli a česnek. Uděláme si marinádu na květák a brambory. Ty budeme totiž ještě péct v troubě. Do misky nalijeme olej, přidáme koření ( uzenou papriku, římský kmín, koriandr ) a promícháme.
Troubu si rozehřejeme na 200°C a vyložíme plech pečicím papírem. Květák a brambory vaříme do poloměkka. Poté je přesuneme na plech a polijeme marinádou. Dáme péct do trouby na 200°C cca na 10 - 15 minut.
Teď se vrhneme do samotné omáčky. Cibuli nakrájíme na kostky, česnek a zázvor nastrouháme najemno. Do hrnce dáme olej, chilli papričku a cibuli. Necháme dusit cca 5 minut. Poté přidáme česnek se zázvorem, koření ( garam masalu, kurkumu, římský kmín ) a necháme vše za stálého míchání rozvonět. Přilijeme krájená rajčata. Vezmeme si odložené kešu ořechy i s vodou, ve které se namáčely a rozmixujeme je na krém. Takto připravené kešu nalijeme k rajčatům, přidáme ještě skořici a společně vaříme cca 35 - 40 minut na mírném ohni. Omáčka se nám nesmí připálit.
Po 45 minutách tyčovým mixérem rozmixujeme omáčku do hladka a přidáme opláchnutou cizrnu, upečený květák i brambory. Necháme cca 10 - 15 minutek společně povařit.
V této chvíli už jen doladíme solí, pepřem, citrónovou
šťávou a popřípadě skořicí. Pokud se Vám
zdá omáčka moc hustá, můžete přilít vodu. Nezapomeňte ale, že musíte vše povařit
aspoň 15 minutek. Podáváme s čerstvým koriandrem, citrónem a jako přílohu
můžete zvolit jasmínovou rýži, nebo indický chléb Naan.
Přeji dobrou chuť.
Recept zde : Indický naan s černuchou a fenyklem.
PS: Uvedené množství chilli v tomto receptu je jen na chuť. Pokud máte rádi opravdu pálivé, přidejte více. Samozřejmě pokud nemáte vůbec rádi pálivé, jednoduše chilli vynechejte.