Andaluzský zeleninový salát s chorizem
Andaluzský salát se ve Španělsku dělá z kvalitních surovin, což Vám neustále opakuji, že to je základ všeho. Jakmile použijeme kvalitní zeleninu, plnou chutí, jakýkoliv salát chutná výborně. Nicméně andaluzský salát se může ve Španělsku podávat jako příloha nebo i jako hlavní jídlo. To většinou bývá podávaný s bagetkou. No a vzhledem k tomu, že já mám většinou zeleninové saláty jako hlavní jídlo, tak tento recept je upravený tak, aby zasytil, byli tam zastoupeny všechny makroživiny a v neposlední řadě aby potěšil naše chuťové pohárky. Takže v salátu najdete výborná rajčata Primora a Muroce (to jsou ta velká, různě barevná, většinou dovážená ze Španělska), rukolu (ta se totiž chuťové hodí ke svěžím rajčatům, kyselkavé zálivce), krutony (protože chceme aby nás tento salát zasytil a také potřebujeme sacharidy kvůli energii), moje oblíbené čočkové klíčky (a to proto, že nám dodají nejen bílkoviny, hromadu vitamínů a minerálů, ale také čerstvou a svěží chuť připomínající jemný hrášek ), kvalitní olivový olej (ten prostě nemůže chybět) a jako poslední veganský salám chorizo. A proč chorizo? Tak zřejmě všichni víme, že chorizo je tradiční uzenina španělského původu, ale také, že tato jeho veganská verze nám dodá další zdroj bílkovin, ale hlavně je chuťově luxusní. Jeho struktura je pevná, docela i připomínající pravý sušený salám, plátky jsou tenké a jeho složení není žádná alchymie. Celková kombinace těchto i dalších surovin, které jsou uvedeny ve složení vykouzlí skvělý gastronomický zážitek. Jednoduše zeleninové saláty nemusí být a opravdu nejsou nudné. No a kdo opět stojí za takto famózním produktem jako je veganské chorizo? Společnost DOBRÁ PŘÍRODA, se kterou sem tam spolupracuji, protože se mi líbí jejich myšlenka a hlavně mi velmi chutnají jejich produkty. Zatím kdokoliv, kdo v mém okolí ochutnal nějaký jejich produkt, byl velice překvapený, jak moc je dobrý. Jsem ráda, že jsem je objevila a že sem tam s nimi můžu něco vymyslet :)). Zkuste a uvidíte sami :)
Počet porcí : 2 velké porce
SUROVINY :
Na salát :
- 1 – 2 ks balení choriza od DOBRÉ PŘÍRODY
- 100 g naklíčené zelené čočky
- 70 g šalotky
- 2 velké hrsti rukoly
- 80 g bílé bagety
- 100 g cherry rajčat
- 360 g mix rajčat Primora a fialových rajčat Murice
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na zálivku :
- 35 g olivového oleje
- 6 g česneku
- 12 – 15 g balsamica
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na ozdobu :
- Klíčky
- Nasekaná petrželová nať
POSTUP :
Troubu si rozehřejeme na 190°C. Bílou bagetku natrháme na menší kousky a společně s 1,5 polévkovou lžící dáme péct do jemně zlatavé barvy.
Rozpálíme si pánev, vložíme zbytek oleje, šalotku nakrájenou na jemné půlplátky a smažíme do zesklovatění. Poté přidáme čočkové klíčky, sůl a společně pražíme cca 5 minut. Poté dáme stranou.
Velké odrůdy rajčat si nakrájíme na zhruba 5 cm plátky, cherry rajčata na měsíčky a dáme stranou. Do menší misky si připravíme zálivku tak, že smícháme a vyšleháme všechny suroviny.
Jakmile máme vše připravené, můžeme servírovat. Do misky s rajčaty přidáme opražené čočkové klíčky, zhruba polovinu krutonů, zálivku a vše smícháme.
Na talíř si vložíme rukolu, na ni rajčatovou směs, stočený salám, posypeme zbylými krutony, klíčky a to stejné uděláme i na druhý talíř a já Vám přeji dobrou chuť.