Asijské nudle s robi masem
Asijské nudle se zeleninou určitě všichni známe. Ta skvělá kombinace křupavé zeleniny, česneku, zázvoru, citrónové šťávy, sójové omáčky a chilli je lahodná. My u nás doma toto jídlo milujeme a to převážně v zimě. U tohoto receptu, se ale spíše zastavíme u náhražky masa, kterou jsem použila a tou je robi maso. Pro toho kdo robi nezná, zmiňme, že robi umí nahradit maso, má nízkou energetickou hodnotu, je snadné a rychlé na přípravu a je vhodné pro diety. Jeho hlavní složkou a zdrojem bílkovin je pšeničná bílkovina. Dále je v základním složení červená řepa, voda, sůl, přírodní barvivo: karamel. V podstatě má takovéto složení i seitan, ale konzistence je rozlišná. Zatím co seitan připomíná konzistencí spíše houbu, robi má pevnější strukturu masa. Proto mi více chutná robi. A jak už jsem psala výše, má vysoký obsah bílkovin a jeho úprava je snadná. Navíc ho vyrábí firma sídlící kousek od Brna a mají i vlastní rozvoz :))
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 400 g robi masa
- 180 g bílé cibule
- 230 g mrkve
- 250 g žluté cibule
- 250 g asijských širokých nudlí ( bezvaječných " Vimixa" )
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 100 g arašídů
- Citrón k servírování
- Sůl dle chuti
Omáčka na nudle :
- 3 polévkové lžíce sojové omáčky
- 1 polévková lžíce teriaki omáčky
- 1 polévková lžíce vegan rybí omáčky
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 1 polévková lžíce agáve sirupu
- 8 g zázvoru
- 8 g česneku
Marináda na robi maso :
- 15 - 20 g česneku
- 18 g zázvoru
- 3 polévkové lžíce sojové omáčky
- 1 polévková lžíce vegan rybí omáčky
- 1 polévková lžíce teriaki omáčky
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 2 chilli papričky
POSTUP :
Nejprve si naložíme robi maso. Můžeme to udělat den předem nebo ho naložit minimálně na 4 hodiny. Robi opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na nudličky o velikosti cca 4 cm dlouhé a 1 cm široké a dáme do misky. Ve větším hrnku si připravíme marinádu. Česnek a zázvor očistíme a nastrouháme najemno přímo do hrnku, přidáme sojovou omáčku, vegan rybí omáčku, teriaki, citrónovou šťávu, rostlinný olej, chilli papričku a vše zamícháme. Nalijeme na robi a promícháme, aby se marináda dostala úplně všude. Dáme marinovat do lednice.
Do velkého hrnce nalijeme vodu a osolíme. Přivedeme k varu a vložíme do hrnce asijské nudle, které vaříme cca 15 minut. Poté slijeme a propláchneme studenou vodou.
Nyní si na rozpálenou wok pánev vložíme rostlinný olej a cibuli nakrájenou na půl kolečka. Po 2 minutách přidáme naložené robi a na prudkém ohni pražíme cca 15 minut. Na povrchu robi masa by se měla tvořit krustička. Mezitím co se robi maso praží, si nachystáme zeleninu.
Mrkev a papriku očistíme a nakrájíme na zhruba stejné nudličky. 5 cm dlouhé a 1 cm široké. Jakmile máme zeleninu připravenou, uděláme si omáčku. Do většího hrnku nastrouháme očištěný česnek a zázvor, přidáme sojovou omáčku, vegan rybí omáčku, teriaki, citrónovou šťávu, agáve sirup a zamícháme.
Jakmile se nám na povrchu robi masa udělá opražená krustička (nemusí být po celé ploše ), vložíme do pánve nakrájenou zeleninu a takto společně pražíme 5 minut. V tuto chvíli můžeme jídlo osolit zhruba dvěma špetkami. Po 5 minutách přidáme nudle a připravenou omáčku. Za stálého míchání vaříme 3 minuty. Směs ihned servírujeme a podáváme s nasekanými arašídy a čerstvým citrónem.
TIP: zázvor přidejte dle své oblíbenosti. My doma zázvor milujeme, takže se nebojte v receptu trochu ubrat. Pokud nemáte rádi pálivé, chilli nedávejte. Arašídy používám nesolené a sůl používejte také opatrně, záleží, jakou máte doma sojovou omáčku. Přeji dobrou chuť