Asijský salát s tempehem a rýžovými nudlemi

25.06.2024
Když se řekne Asijský salát, každý si pod tímto názvem může předstsvit cokoliv. Těch kombinací a receptur na asijský salát je mnoho. Já mám nejraději kombinaci rýžových nudlí, čerstvé zeleniny, opraženého a křupavého tempehu a to vše spojené s pikantní sladko kyselou omáčkou s arašídy. Tuto kombinaci opravdu miluji a mohla bych ji jíst snad každý den. Takže tento recept je moje verze asijského salátu, podle mých chutí. Musím se přiznat, že už jenom na pomyšlení na kombinaci zázvoru, česneku, medu, sojové omáčky, citrónové šťávy a jemně nasekaných opražených arašídu, se mi zbýhají sliny. Kdo to má podobně jako já, určitě si tento salát musí udělat. Opět je to zeleninový salát, který je vyvážený a obsahuje zdravé tuky, plnohodnotné bílkoviny i sacharidy. Hodí se se do těchto teplých dní jako oběd nebo večeře. Určitě moc neexperimentujte s kombinací zeleniny, například rajčata se do tohoto receptu opravdu nehodí. A zálivku udělejte opravdu přesně podle mě. Při koštování bude velice výrazná a budete mít tendence jí zjemnit, toto však nedělejte, veškeré chutě se rozprostřou a zjemní, jakmile se vše zkombinuje se zeleninou i s nudlemi. No a pokud nemáte asia tempeh, můžete použít opražené bílé tofu, sojové nudličky. Jinak věřím, že Vás tento recept potěší a pohladí Vaše tělo i Vaše chuťové pohárky.

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 140 g rýžových nudlí
  • 110 g mrkve
  • 200 g okurky
  • 300 – 400 g asia tempehu
  • 60 g arašídů
  • 150 g salátu / pekingské zelí
  • 50 g jarní cibulky
  • 250 g cukety
  • 1 ks červené chilli papričky
  • Čerstvý koriandr

Zálivka :

  • 50 g arašídového másla
  • 35 g sójové omáčky
  • 25 g vody
  • 15 g citrónové šťávy
  • 5 g medu
  • 15 g lněného oleje
  • 5 g zázvoru
  • 8 g česneku
  • 13 g šťávy z limetky
  • Kůra z 1/2 limetky
  • Pepř dle chuti
  • Sůl dle chuti

SVĚŽÍ, KŘUPAVÝ ASIJSKÝ SALÁT
SVĚŽÍ, KŘUPAVÝ ASIJSKÝ SALÁT


POSTUP :

Rýžové nudle uvařte dle návodu. Nejdříve si uděláme dresink, aby se nám spojily všechny chutě. Do misky si nastrouháme na jemno zázvor, česnek, přidáme všechny ostatní suroviny, a buď vše metličkou spojíme, nebo si tyto suroviny vložíme do šroubovací misky a vše protřepeme. Hotovou zálivku vložíme do lednice.

Veškerou zeleninu si důkladně umyjeme a poté vše nakrájíme na zhruba stejné nudličky. Kromě mrkve, tu si nastrouháme na tenké nudličky za pomoci škrabky. Pokud škrabku nemáte, tak klidně nechte nakrájené též na stejné nudličky. Na chuti to nic nemění.

Nyní si opražíme na plátky nakrájený asia tempeh na pánvičce buď na sucho, nebo na malém množství oleje.

A můžeme servírovat. Záleží na Vás, zda si vezmete misku nebo hlubší talířek. Doprostřed dáme nudle, okolo skládáme zeleninu, jako poslední vložíme tempeh, posypeme nasekaným koriandrem, polijeme zálivkou a já Vám přeji dobrou chuť.