Avokádová pomazánka s pistáciemi

12.07.2021

Avokádo je výborné a zdravé ovoce. Je bohatým zdrojem minerálních látek, draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitamínů C, E, K, H, B3 a B5 . Dužina obsahuje jen malé množství cukru, ale velké množství tuku. I přesto, že jsou tyto tuky zdravé, nesmí se to s nimi přehánět. Využití má především v pomazánkách ( jako náhražka másla ). Vyzkoušejte tento recept. V kombinaci s pistáciemi se Vám roztančí chuťové pohárky a navíc uděláte něco zdravého i pro své tělo.

SUROVINY :
  • 2 ks avokáda
  • ½ červené cibule
  • 2 ks rajčete
  • 45 g pistácií (mohou být jak solené, tak i nesolené - potom je třeba dát pozor na sůl)
  • 9 g čerstvé bazalky
  • černá indická sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • citrónová šťáva

POSTUP :

V první řadě si nasekáme pistácie, bazalku a cibulku na drobno. Rajčata omyjeme a vykrojíme vnitřek. Ten do pomazánky dávat nebudeme. Zbytek rajčat si nakrájíme na pravidelné kostky.

1 avokádo dáme do vyšší misky a přidáme k němu citrónovou šťávu, černou sůl a 1 - 2 lžičky vody. Rozmixujeme na kaši. Druhé avokádo nakrájíme zhruba na stejné kostky jako rajče a pokapeme citrónem, aby nám nezhnědlo.

Veškeré suroviny si smícháme dohromady a dochutíme ještě solí a pepřem.

Pozor však na ty pistácie. Pokud jsou solené, nechte pomazánku chvíli odležet, abyste ji nepřesolili. Stejně tak zacházejte i s černou solí. Je slanější, než běžná sůl.

TIP: Rozpečte si bagetku a servírujte s čerstvým citrónem.

Dobrou chuť.