Bageta s tofu rybou ve vinném těstíčku

05.09.2024
Bageta se v dnešní době může servírovat jak na snídani, oběd, večeři, tak i jako svačina či hlavní, ale za to velice praktické jídlo na cesty. Co by to bylo za výlet bez zabalené bagety v ba´tůžku. No a aby to nebyla taková ta jednoduchá bageta ala máslo, salám, sýr, zelenina, můžete si připravit tuto vytuněnou bagetu s tofu rybou ve vinném těstíčku. Vše je zde spojeno v dokonalou kombinaci, kde máme tofu s příchutí ryby, zelený salát lollo biondo a čerstvý okurek na wow efekt, ale i na celkové zjemnění všech chutí. Sladké hrozny pro ozvláštnění, ale také k doladění česnekové sojanézy. Prostě dokonalost sama. Nejtěžší na tomto receptu je, nesníst to hned při chystání :))). No... dělám si tak trochu srandu. Nejtěžší na tomto receptu je správně si připravit tofu rybu. Pro ten správný efekt je dobré si tofu naložit den dopředu a poté si s ním trochu ještě pohrát i u sporáku. Jinak je příprava této bagety naprostá hračka. A věřte, že je naprosto lahodná, a díky okurce, salátu a citrónové šťávě Vás v letních dnech také krásně osvěží a kombinace tofu a Vámi zvolené a oblíbené bagety, Vás zase zasytí na delší dobu.

Počet porcí : 3 bagety

SUROVINY :

Tofu ryba :

  • 400 g tvrdého bílého tofu
  • 9 g česneku
  • 40 g citrónové šťávy
  • Citrónová kůra z 1/2 ks citrónu
  • 14 g sezamového oleje
  • 9 g čekankového sirupu
  • Pepř dle chuti
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 30 g wakame řasy (již namočené)

Vinné těstíčko :

  • 140 g prosecca
  • 55 g hladké mouky
  • 55 g škrobu
  • 1/2 čajové lžičky černé soli
  • Pepř dle chuti
  • 5 g sušeného česneku
  • 30 g wakame řasy (namočené)
  • Špetka kurkumy
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku

Na dokončení :

  • Rostlinný olej na smažení
  • 3 ks vašich oblíbených baget
  • sojanéza
  • 4 g česneku
  • 1 ks okurky hadovky
  • Lollo biondo salát
  • Sladké hrozny červené i bílé
  • Mátové lístky
  • Petrželová nať

POSTUP :

Nejlépe den dopředu si naložíme tofu a to tak, že smícháme všechny ingredience a tofu rozkrojíme na 9 stejných kousků.

Nyní budeme smažit tofu. Vytáhneme si ho minimálně půl hodiny dopředu z lednice. V menší misce smícháme všechny suroviny a kypřicí prášek přidáváme jako poslední. Vše důkladně promícháme. Těstíčko musí být trochu hustší. Když tak přidejte mouku. Rozpálíme si pánev na vysokou teplotu a nalijeme dostatečné množství oleje. Obalíme tofu v těstíčku, vložíme na pánev, necháme zatáhnout z obou stran a opět znovu vložíme do těstíčka. Nyní už smažíme ze všech stran do lehce zlatavé barvy. Takto usmažíme všechny kousky tofu.

Nyní budeme jen kompletovat. Sojanézu si smícháme s nastrouhaným česnekem. Okurku nakrájíme na kolečka, hrozny na půlky nebo i klidně menší kousky. Dno bagety poklademe salátem, namažeme sojanézou i celý vrch bagety. Na vrchní část vložte cca 8 ks okurky. Na dno vložíme polovinu kousků hroznů, tofu rybu, opět pár kousků hroznů, pár lístků máty, pár lístků petržele a já Vám přeji dobrou chuť.

PS: S hrozny to nepřehánějte. Pokud budete mít malé kousky, dejte je i na dno bagety pod tofu, pokud to chcete na wow efekt, dejte jen polovinu nahoru na tofu.