Batátové noky

02.11.2021

Noky nejsou úplně tou nejzdravější přílohou. Ale když si budeme neustále něco zakazovat, tím více po tom budeme toužit. Proto je lepší si někdy zahřešit. A když už hřešíme tak ať to stojí za to, ne? Nemusíme jíst stále pouze klasické bramborové noky. Proto vyzkoušejte tyto z batátů. Jsou hezky barevné a příjemně nasládlé. Kombinací sladké batátové chuti, česneku a špenátu vykouzlíme zajímavý a chutný oběd.

Počet porcí : 4 -5 porcí

SUROVINY :

  • 570 g batátů
  • 290 g špaldové celozrnné mouky
  • 20 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g parmazánu
  • Špetka muškátového oříšku
  • ½ lžičky černé soli
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Batáty uvaříme ve slupce do měkka a necháme je vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Přidáme černou sůl, parmazán nastrouhaný také najemno, nastrouhaný muškátový oříšek, pepř a důkladně promícháme.

Do vzniklé hmoty postupně přidáváme mouku. Každá mouka saje jinak, proto ji přidávejte postupně. Vypracujeme nelepivé těsto. Necháme na chvíli odležet. Mezitím si dáme vařit osolenou vodu.

Odleželé těsto si rozdělíme na 4 stejné části. Každou z nich ještě zapracujeme a vyválíme do ruličky o průměru cca 1,5 cm a poté odkrajujeme noky o velkosti cca 2 -3 cm.

Tvarovat si je můžete dle Vaší fantazie ( kuličky, ruličky, pomocí vidličky atd. )

Do vroucí vody vložíme polovinu vytvarovaných noků. Až vyplavou na hladinu, vaříme ještě cca 1 - 2 minutky. Poté naběračkou vytáhneme noky a dáme okapat do sítka. Opakujeme, dokud nemáme všechny noky hotové.

PS: batátové noky máme u nás doma nejraději se špenátem a volským okem.

Dobrou chuť