Bezlepkové dýňové cookies
Snad všichni milujeme cookies. A co takhle si doma upéct tyto populární sušenky ve veganské verzi a bez lepku? Jak už víte, tak mám ráda jednoduché a rychlé recepty. Navíc jsem v receptu použila pyré z dýně, které cookies udělá pěkně vláčné, máslo je zde veganské a bez palmového oleje. Místo mouky jsem použila pomleté ořechy a quinoovou mouku, díky tomu tedy sušenky obsahují velký podíl proteinů a takovou jemnou třešničkou na tzv. dortu jsou sušené meruňky naložené ve slivovici :). No prostě lahodná záležitost a jako malinkatý dezert ke kávě úplně ideální. Tak doma vyzkoušejte i když nejste alergičtí na lepek. Je to taková zdravější alternativa ke cookies a věřte, že Vám poděkuje nejen Vaše tělo, ale i chuťové pohárky :)
SUROVINY :
- 100 g vegan másla bez palmového tuku
- 150 g vlašských ořechů pomletých na mouku
- 80 g quinoové mouky
- 200 g dýňového pyré z máslové dýně / hokaido dýně
- 120 g sušených meruněk naložených ve slivovici
- 50 g datlového sirupu
- 55 g kokosového cukru
- 6 g kypřicího prášku
- 2 polévkové lžíce mletých lněných semínek
- 2 polévkové lžíce karobu / kakaa
- 1,5 polévkové lžíce čekankového sirupu s čokoládou
- 50 g hořké čokolády
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- Špetka soli
POSTUP :
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, proto si vše nachystáme na linku. Dále budeme míchat zvlášť sypké a zvlášť tekuté ingredience, takže budeme potřebovat více misek.
V jedné misce si smícháme quinoovou mouku, pomleté vlašské ořechy, sůl, kypřicí prášek, jedlou sodu, lněna semínka, karob a vše zamícháme.
V další misce si smícháme dýňové pyré, datlový sirup, čekankový sirup a naložené meruňky nakrájené na malé kostečky. Pokud nemáte sušené meruňky naložené ve slivovici a chcete si tento recept udělat teď, použijte jakékoli jiné sušené ovoce (např. brusinky, rozinky, sušené meruňky ...). Dáme stranou.
V poslední misce si vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Poté do ní postupně za stálého míchání přidáváme dýňovou směs. Vznikne nám krásně kompaktní řídká směs.
Rozpálíme si troubu na 180°C a nachystáme si 2 plechy s pečicím papírem nebo s teflonovou podložkou.
Do řídké směsi postupně přidáváme sypkou směs a důkladně mícháme. Vznikne nám lepkavé těsto, ale toho se nebojte. Bude se s ním možná trochu hůře pracovat, ale výsledek bude dobrý.
Za pomocí polévkové lžíce udělejte z těsta hromádky na připraveném plechu. Budete jích mít cca 6 kusů. Druhou, čistou lžící jemně vytvarujte těsto do podoby sušenky, posypte nasekanou hořkou čokoládou a každou druhou sušenku ještě nasekanými meruňkami.
Pečte v troubě na 180°C cca 15 - 20 minut. Vše záleží na Vaší troubě.
Přeji dobrou chuť