Bezlepkový kakaový koláč s nashi
Jste alergičtí na lepek? Nebo se jen vyhýbáte mouce či si chcete odlehčit stravu? Bezlepkové buchty jsou dobrou alternativou ke klasické snídani, jak ji známe. Kdo by nevyrůstal na pečených buchtách s ovocem :) Navíc bezlepkové buchty jsou krásně nadýchané a rozpadají se v ústech. V tomto receptu jsem použila kombinaci mandlové, rýžové a quinoové mouky, což dodává této buchtě nejen kvalitní tuky, ale i více bílkovin. Věřím že Vás okouzlí nejen složení, ale i skvělá kombinace chutí mandlí, společně s hřebíčkem, muškátovým oříškem, s kardamomem, kakaem a to vše je zakončeno zapečenou, na zkus měkkou nashi nebo klidně i hruškou. Hmm... k tomu horkou čokoládu nebo kakao a snídaně je na stole... Dopřejte si klasiku i trochu moderněji. Doufám, že Vám zachutná a bude se u Vás péct častěji.
Počet porcí : forma na pečení o průměru 27 cm
SUROVINY :
- 4 ks nashi / hrušky
- 110 g mandlové mouky
- 80 g rýžové mouky
- 30 g quinoové mouky
- 2 ks domácích vajíček
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky kardamomu
- 1/4 čajové lžičky mletého / rozdrceného hřebíčku
- 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
- 95 ml rostlinného / kokosového oleje
- 35 g černého kakaa
- 5 g karobu
- 60 ml rostlinného mandlového mléka
- 130 g medu / datlového sirupu
- 40 g mandlí natural nasekaných na hrubo
POSTUP :
Nejprve předehřejeme troubu na 175°C a vezmeme si kulatou formu na pečení (já jsem použila klasickou formu na dort o průměru 27 cm) a vysteleme ji pečicím papírem.
Veškeré suché ingredience (všechny druhy muk, sůl, skořice, kardamom, hřebíček, prášek do pečiva, mušk. oříšek, kakao, karob) smícháme v jedné míse. Přidáme k nim nasekané mandle a vše důkladně promícháme.
V druhé míse si vyšleháme mléko, med a vejce. Ještě před spojením sypkých a tekutých ingrediencí si nakrájíme syrové nashi nebo hrušky, které jsme si samozřejmě důkladně umyli. Krájíme je na plátky o tloušťce 0,6 - 1 cm od spodu směrem nahoru, ale pozor, vrchní část úplně nedořízneme, aby nám ovoce u stopky drželo stále pohromadě. Takto to uděláme s každou hruškou nebo s nashi.
Jakmile máme správně rozkrájené ovoce, smícháme sypké a mokré suroviny dohromady, důkladně metličkou promícháme a vložíme do kulaté zapékací formy. Nyní vezmeme nashi a položíme ho do těsta stopkou nahoru a jemně rozložíme, aby se nám nashi roztáhlo a hezky ukotvilo v těstě. Takto opakujeme s každým kusem ovoce.
Nyní vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 45 minut. Čím větší a méně roztáhnuté od sebe ovoce je, tím delší pečení. Kontrolujte však vše a vždy špejlí.
Po upečení necháme kompletně vychladnout a poté vyjmeme z formy. Pro hezčí vizuální efekt můžete posypat strouhaným kokosem nebo moučkovým cukrem. Ten já ale nepoužívám.
Přeji dobrou chuť