Bramborová polévka s shitake pestem

04.02.2024
U nás doma milujeme polévky a to převážně v chladném období. Většinou je jíme v podstatě jako hlavní jídlo. Nikdy nemáme polévky před hlavním chodem. Proto jsou veškeré moje recepty na polévky dost hutné aby nás dostatečně zasytily. Dále se snažím aby byly i vyvážené a obsahovali jak vlákninu, zdravé tuky, tak i bílkoviny. A tato bramboračka je toho příkladem. Je velice hutná díky velkému množství kořenové zeleniny, samotných brambor, ale i velkého množství růžičkové kapusty. No a co by to bylo za bramborovou polévku bez hub? No, nic moc, že? Jestli jste si všimli, já osobně houby nejím a shitake houby jsou pro mě jediné, které nemají výraznou houbovitou chuť. No a díky objevení shitake pesta od Živiny, si můžu dopřát houby. Shitake jsou totiž opravdu zdravé houby a toto pesto opravdu mohu s klidnou duší doporučit úplně každému nejedlíkovi hub. Navíc pesto obsahuje i další složky a díky tomu i polévku dochutíte a nádherně doladíte. No aby těch chutí v polévce nebylo málo, opražte si k ní uzené tofu na malé kostečky. Prostě skvělý chuťový zážitek :))

SUROVINY :

  • 630 g brambor
  • 190 g mrkve
  • 60 g petržele
  • 130 g celeru
  • 170 g kapustiček / kapusty
  • 140 g cibule
  • 25 g česneku
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 4 ks bobkového listu
  • 8 ks nového koření
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 3 čajové lžičky majoránky
  • 1,2 l vody
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • 1,5 polévkové lžíce nasekané petrželové nati a libečku
  • 360 g uzeného tofu
  • 3 – 4 čajové lžičky shitake pesta od ŽIVINY


POSTUP :

Veškerou zeleninu si očistíme a důkladně umyjeme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s rostlinným olejem, novým kořením, bobkovým listem a kmínem restujeme pod poklicí cca 6 – 10 minut. Mezitím si nakrájíme na zhruba stejné menší kostky petržel, mrkev a celer. Kapustičky rozpůlíme a brambory nakrájíme na libovolné kousky.

K orestované cibuli vložíme veškerou nakrájenou zeleninu. Zamícháme a za občasného míchání necháme společně pražit cca 10 minut. Přidáme sůl, česnek, 2 čajové lžičky majoránky, vodu a necháme vařit do té doby, dokud nebude zelenina měkká.

Poté vezmeme šťouchadlo na brambory a částečně polévku rozmačkáme. Pozor, aby z ní nebyla kaše.

V tuto chvíli vložíme nasekanou petržel a libeček, shitake pesto a necháme projít varem. Nyní můžeme doladit chuť solí a pepřem.

Mezitím co se nám vaří polévka, si nakrájíme tofu na kostky. Záleží jen na Vás, zda chcete malé kousky či větší kusy. Poté tofu opražíme na pánvičce, či upečeme do zlatavé barvy v troubě.

Nyní už můžeme polévku servírovat ozdobenou opraženým tofu a čerstvou petrželkou a já Vám přeji dobrou chuť. 

Podobné recepty 

Italská fazolová polévka 
Drožďová polévka s kapustou