Bramborovo – celerová kaše se slunečnicovými semínky
Bramborovou kaši si můžete upravovat různými způsoby. A to tak, že tam přidáte hrášek nebo mrkev, dýni, petržel, mix zeleniny, semínka nebo jak je v tomto receptu tak i celer. Ten kdo tuto variantu zná, tak mi dá za pravdu, že celer nepřebíjí chuť bramborové kaše, ba naopak ji krásně ozvláštní. A ten kdo tuto variantu nezná a rád experimentuje či ho už nebaví obyčejná bramborová kaše, tak ať ji vyzkouší. Nejenže ozvláštníte svůj oběd, ale také dostanete do těla více vlákniny. U nás doma tento recept strašně rádi používáme k tzv. klasickým jídlům. A to například ke smažené cuketě, vegan karbanátkům, nemasovým smaženým kuličkám, vegan sekané atd. Prostě téměř ke každému smaženému jídlu. :) Pokud si všimnete tak v surovinách nemám uvedeno vegan máslo ani vegan smetanu. Mám to z mých etických důvodů, ale pokud Vám kaše více chutná za pomoci přidání těchto potravin, tak je použijte. Jen počítejte s tím, že bude více kalorická.
Počet porcí : cca 4 porce
SUROVINY :
- 600 g brambor
- 260 g celeru bulvy
- 30 g česneku
- 25 g kokosového oleje bez parfemace
- 120 ml vlažného ovesného mléka
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na ozdobu :
- 50 g slunečnicových semínek
- 70 g cibule
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
POSTUP :
Brambory oloupeme, celer a česnek očistíme. Brambory a celer nakrájíme na kostky a dáme do kastrolu. Přidáme celé stroužky česneku, osolíme, zalijeme vodou a dáme vařit.
Mezitím si rozpálíme v hlubokém kastrolu rostlinný olej a do něj vložíme slunečnicová semínka. Za stálého míchání je pražíme. Jakmile jsou semínka opražená do světle hnědé barvy, dáme je stranou. V tom samém oleji si opražíme cibulku nakrájenou na nudličky do zlatavé barvy.
Uvařené brambory s celerem slijeme a vložíme do nich kokosový olej. Olej necháme pod poklicí chvíli rozpustit. Pomocí šťouchadla brambory rozmačkáme a postupně přidáváme rostlinné mléko. Doladíme solí a pepřem.
Hotovou kaši servírujeme tak, že ji posypeme opraženou cibulkou a semínky. Můžeme ještě ozdobit nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Dobrou chuť.
TIP: Pro milovníky celeru doporučuji dát polovinu celeru k váze brambor.