Bramborový salát s červenou řepou
Vystupme letos ze stereotypu a připravme si na Vánoce jiná jídla, než jsme zvyklí. Začít můžeme s tímto skvělým a jednoduchým bramborovým salátem z červené řepy, který můžeme pojmout z moderního i z historického hlediska. V moderním směru si můžeme pohrát s krásným kontrastem růžové barvy. Při servírování upoutá pozornost a jeho sytá barva se dá krásně a různě zkombinovat. Z historického směru je červená řepa opravdu kouzelná plodina a naši předkové věděli proč ji mají pěstovat a proč se má objevit i na jejich stolech. Červená řepa obsahuje velké množství sodíku, draslíku, vápníku, vitamíny skupiny B i vitamín C. Co je na ní velice zajímavé je to, že rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Má pozitivní vliv na zrak, dodává pružnost a lesk pleti, vlasům, nehtům a v neposlední řadě, jak už jsme si řekli, krásně barví. Takže milovníci růžových odstínů si mohou připravit tento krásně růžový bramborový salát a okouzlit další fanoušky růžové. No a milovníci zdravé stravy mohou jásat, jak si letos zdravě a chutně pošmákli na bramborovém vánočním salátu. Příprava je jednoduchá a veškeré suroviny určitě najdete doma. Dokonce ho můžete udělat i ve vegan verzi a to tak, že vynecháte vařené vejce a přidáte více černé soli. Když se tedy rozhodnete udělat tento řepový salát, uděláte hodně pro své tělo, mysl, estetické oko i chuťové pohárky.
Počet porcí : 4 – 6 porcí
SUROVINY :
- 500 g řepy
- 500 g brambor na salát
- 4 ks domácích vajec
- 80 g červené cibule
- 100 g zavařených okurek
- 80 g majonézy / sojanézy
- 50 g zakysané veganské smetany Dr. Oetker
- 5 polévkových lžic citrónové šťávy
- 3 čajové lžičky kremžské hořčice
- 1 polévková lžíce šťávy z okurek
- 1/2 čajové lžičky cukru
- 1,5 čajové lžičky černé soli
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Den předem si dáme vařit brambory i řepu.
Druhý den si do velké misky nastrouháme najemno uvařenou a oloupanou červenou řepu, na jemno nastrouhané okurky a oloupaná vejce uvařená na tvrdo. Brambory očistíme a nakrájíme na malé kousky, které přidáme k řepě. Přidáme i smetanu, majonézu, šťávu z okurek, hořčici, černou sůl, červenou cibuli nakrájenou na jemno, cukr a zamícháme. Citrónovou šťávu přidáváme postupně, stejně tak i klasickou sůl i pepř. Vždy po troškách, zamíchat, okoštovat a popřípadě doladit. Já jsem osobně dala až 5 lžic citrónové šťávy, dokud to nemělo tu správně vyváženou chuť.
Poté dáme do lednice uležet alespoň na 1 hodinu a můžeme servírovat ozdobeno citrónovým plátkem a klíčky s vegan rybími prsty, vegan kuřecím řízkem nebo s vegan karbanátky a já Vám přeji dobrou chuť