Bramborový salát s červenou řepou

04.12.2023
Vystupme letos ze stereotypu a připravme si na Vánoce jiná jídla, než jsme zvyklí. Začít můžeme s tímto skvělým a jednoduchým bramborovým salátem z červené řepy, který můžeme pojmout z moderního i z historického hlediska. V moderním směru si můžeme pohrát s krásným kontrastem růžové barvy. Při servírování upoutá pozornost a jeho sytá barva se dá krásně a různě zkombinovat. Z historického směru je červená řepa opravdu kouzelná plodina a naši předkové věděli proč ji mají pěstovat a proč se má objevit i na jejich stolech. Červená řepa obsahuje velké množství sodíku, draslíku, vápníku, vitamíny skupiny B i vitamín C. Co je na ní velice zajímavé je to, že rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Má pozitivní vliv na zrak, dodává pružnost a lesk pleti, vlasům, nehtům a v neposlední řadě, jak už jsme si řekli, krásně barví. Takže milovníci růžových odstínů si mohou připravit tento krásně růžový bramborový salát a okouzlit další fanoušky růžové. No a milovníci zdravé stravy mohou jásat, jak si letos zdravě a chutně pošmákli na bramborovém vánočním salátu. Příprava je jednoduchá a veškeré suroviny určitě najdete doma. Dokonce ho můžete udělat i ve vegan verzi a to tak, že vynecháte vařené vejce a přidáte více černé soli. Když se tedy rozhodnete udělat tento řepový salát, uděláte hodně pro své tělo, mysl, estetické oko i chuťové pohárky. 

Počet porcí : 4 – 6 porcí

SUROVINY :

  • 500 g řepy
  • 500 g brambor na salát
  • 4 ks domácích vajec
  • 80 g červené cibule
  • 100 g zavařených okurek
  • 80 g majonézy / sojanézy
  • 50 g zakysané veganské smetany Dr. Oetker
  • 5 polévkových lžic citrónové šťávy
  • 3 čajové lžičky kremžské hořčice
  • 1 polévková lžíce šťávy z okurek
  • 1/2 čajové lžičky cukru
  • 1,5 čajové lžičky černé soli
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Den předem si dáme vařit brambory i řepu.

Druhý den si do velké misky nastrouháme najemno uvařenou a oloupanou červenou řepu, na jemno nastrouhané okurky a oloupaná vejce uvařená na tvrdo. Brambory očistíme a nakrájíme na malé kousky, které přidáme k řepě. Přidáme i smetanu, majonézu, šťávu z okurek, hořčici, černou sůl, červenou cibuli nakrájenou na jemno, cukr a zamícháme. Citrónovou šťávu přidáváme postupně, stejně tak i klasickou sůl i pepř. Vždy po troškách, zamíchat, okoštovat a popřípadě doladit. Já jsem osobně dala až 5 lžic citrónové šťávy, dokud to nemělo tu správně vyváženou chuť.

Poté dáme do lednice uležet alespoň na 1 hodinu a můžeme servírovat ozdobeno citrónovým plátkem a klíčky s vegan rybími prsty, vegan kuřecím řízkem nebo s vegan karbanátky a já Vám přeji dobrou chuť