Bramborový salát s hráškem a pestem
II VEGAN II
Další jarní bramborový salát, který je svěží, plný bylinek a klíčků. Já osobně na jaře i v létě tyto bramborové saláty miluji . Jsou bez majonézy, plné čerstvých chutí. Navíc po zimě je velice příjemné použít suroviny, které nejsou v zimě úplně k dostání. Jako je například medvědí česnek, čerstvý hrášek atd. I ta kouzelná hra barev je pro jaro jako dělaná. Odpoutá Vás od ještě chladných dní a Vy můžete mít konečně pocit, že se už po zimě něco zelená a tím pádem i otepluje. Na samotné přípravě takového bramborového salátu nic není. V podstatě si ho můžete udělat i když Vám zbylo nějaké pesto v lednici a Vy nevíte co sním. Nebo když Vám doma pomalu vadne pár zbytků bylinek. Jednoduše z nich uděláte pesto, uvaříte brambory ve slupce a máte přílohu hotovou. Jediným mínusem, jaký tento bramborový salát má, je ten, že se musí sníst ten daný den. Druhý den už totiž nemá takovou kouzelnou chuť. Jedině, že by jste si ho každý den namíchali čerstvý. Určitě ho vyzkoušejte a dejte mi vědět jak se Vám povedl a jak Vám i Vaší rodině chutnal, budu velice ráda za zpětnou vazbu :))
SUROVINY :
- 1100 g brambor typu grenaille
- 280 g čerstvého / mraženého hrášku
- 70 g hráškových klíčků
- Hrstka ředkvičkových klíčků
Na pesto :
- 30 g kešu ořechů
- 30 g medvědího česneku
- 10 g petrželové nati
- 60 g čerstvého / mraženého hrášku
- 40 ml olivového oleje
- 1 polévková lžíce balsamicového octa světlého / medového octa

POSTUP:
Nejlépe den dopředu si uvaříme brambory ve slupce. Druhý den brambory oloupeme a rozkrojíme je na libovolnou velikost.
Ve výkonném mixéru si vytvoříme pesto a to tak, že jako první rozmixujeme kešu ořechy a poté přidáme zbytek surovin. Hotové pesto přidáme k bramborám. Přidáme také zbytek hrášku. Pokud máte mražený hrášek, tak jej vložte na chvíli do horké vody.
Vše smícháme a doladíme solí a pepřem. Hotový salát můžeme ihned servírovat. Ozdobíme ho klíčky a sníme ho nejlépe ještě tentýž den.
Tento salát se hodí k veganským řízkům, karbanátkům atd.
Přeji dobrou chuť