Bramborový salát s olivami a sušenými rajčaty
Vánoční bramborový salát trochu jinak. Tentokrát s chutěmi jižních států. Kdo z Vás by nemiloval skvělou kombinaci sušených rajčat a oliv? Takových lidí opravdu moc neznám. No a teď si zkuste představit tuto silnou dvojici společně s vařenými bramborami, s kapary a zakysanou smetanou. A aby to nebyla taková nuda, doladíme to vše vlašskými ořechy, které sem tam při skusu křupnou. Vánoční bramborový salát v dnešní době nemusí být pokaždé ten stejný, který si předáváme už několik generací. Můžete experimentovat a zkoušet nové chutě. Tento salát si dokážu představit s veganskými rybími prsty ( recept zde TOFU ALA RYBÍ PRSTY ), ale klidně i se šťavnatým veganským steakem ( například od značky Juicy Marble , kteří mě naprosto odrovnali svými produkty). Tento bramborový salát si můžete udělat i ve veganské variantě a věřte, že díky malému množství majonézy / sojanézy je lehký a díky osvěžujícím chutím oliv, kaparů a sušených rajčat je příjemně svěží. Při servírování dozdobte svými oblíbenými klíčky a hned si můžete připadat jako v restauraci :))
Počet porci : 4 – 6 porcí
SUROVINY :
- 750 – 800 g salátových brambor
- 160 g zelených oliv s chilli papričkou
- 32 g kapary
- 110 g sušených rajčat v oleji
- 70 g zakysané tučné smetany / veganské zakysané smetany
- 20 g citrónové šťávy
- 75 g cibule
- 3 ks vajec z domácího chovu
- 20 g oleje z rajčat
- 9 g nálevu z kapary
- 45 g nálevu z oliv
- 40 g majonézy / sojanézy
- 45 g vlašských ořechů
- 20 g medu / rýžový sirup
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- Petrželová nať/ bazalka
POSTUP :
Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Druhý den je oloupeme a nakrájíme na kostečky. Vložíme do velké mísy a budeme k nim přidávat zbylé suroviny. Vajíčka si uvaříme na tvrdo a dáme je stranou zchladnout.
Jednu polovinu oliv si nakrájíme na jemno, druhou polovinu nakrájíme na půlkolečka a přidáme k bramborám. Sušené rajčata, kapary, cibuli nakrájíme na jemno a vložíme do misky. Vychladlá vajíčka nakrájíme na kostky a přidáme do misky.
V druhé míse si důkladně rozmixujeme zbylé suroviny (nálevy, zakysanou smetanu, majonézu, med, sůl, pepř, citrónovou šťávu a důkladně rozmixujeme) a přidáme k bramborám. Zamícháme a nyní doladíme pepřem a solí. Dáme do lednice vychladnout. Můžete servírovat s čerstvě nasekanou petrželkou či bazalkou a já Vám přeji dobrou chuť.