Bramborový salát s vege tuňákem
Pokud Vás už nebaví jíst stále ten stejný vánoční bramborový salát dokolečka dokola, nebo jen rádi experimentujete či chcete okouzlit návštěvu, vyzkoušejte tento bramborový salát s vegan tuňákem. Je to v podstatě taková úplná novinka, protože společnost Garden Gourmet, která vyrábí veganského tuňáka "VUŇÁK", přišla s tímto produktem na český trh v květnu 2022. A ihned poté co jsem ho ochutnala, jsem se do něj zamilovala. V minulosti jsem tuňáka milovala a tento produkt ho téměř na 100% nahrazuje jak chuťově tak i vzhledově. A jak už mě znáte, tak já ráda experimentuji a zkouším nové věci. Řekla jsem si, že je opravdu škoda z takto skvělého produktu nevymyslet recept a proč ne rovnou další variantu zajímavého veganského vánočního bramborového salátu. Jen si představte tu chuť tuňáka, s jemně uzenou a kyselkavou chutí, kde se sem tam zakousnete do sladké kukuřice a to vše je spojeno čerstvým koprem. Mňammm.... letos ty vánoce budou opravdu lahodné a to nejen pro vegany a vegetariány :))
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 620 g brambor na salát
- 140 g vegan tuňáka
- 60 g vegan majonéza
- 60 g červené cibule
- 80 g zakysané vegan smetany
- 25 g čerstvého kopru
- 165 g sterilované kukuřice
- 4 - 5 polévkových lžic citrónové šťávy
- 3 polévkové lžíce nálevu z kukuřice
- 1,5 polévkové lžíce uzené soli
- 2 čajové lžičky hrubozrnné hořčice
- Pepř dle chuti
- 100 g syrové mrkve
- 3 polévkové lžíce jablečného octa
- 1/2 polévkové lžíce cukru
- 1,5 polévkové lžíce uzené soli
- 300 - 500 ml vody dle velikosti hrnce
- Špetka soli
POSTUP :
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Mrkev rozkrojíme na cca 4 větší kusy, vložíme do rendlíku, zalijeme vodou tak, aby byla mrkev ponořena, přidáme sůl, cukr a ocet a vaříme do poloměkka. Brambory a mrkev necháme vychladnout. Brambory jsou však lepší uvařené již den předem.
Nyní oloupeme uvařené brambory a vezmeme si dvě mísy. Jedna mísa bude větší a do té budeme dělat salát. Přes kolečko protlačíme brambory, přidáme k nim na jemno nakrájenou červenou cibuli, uvařenou mrkev nakrájenou na kostky, kukuřici, tuňáka, kopr nasekaný na jemno a dáme stranou.
Ta druhá mísa bude menší a v té si rozmačkáme za pomoci vidličky 100 g uvařených brambor, přidáme do ní šťávu ze sterilované kukuřice, majonézu, zakysanou smetanu, citrónovou šťávu, hořčici, uzenou sůl a vše důkladně promícháme. Tuto vzniklou směs vložíme do velké mísy, opepříme a vše spojíme dohromady.
V tuto chvíli můžeme doladit popřípadě solí, ale výsledná chuť má být příjemně nakyslá a uzená. Chceme získat svěží uzenou chuť. Necháme alespoň 1 hodinku stát v lednici.
Můžete servírovat s opraženým tofu, tofu řízkem.....
Přeji dobrou chuť