Budha bowl s quinoou

05.03.2024

Budha bowl je naprosto úžasný druh jídla. A to z mnoha důvodů. Je to rychlé a snadné jídlo, které zvládne kdokoliv, kdo umí alespoň trochu zacházet s nožem. Také je to plnohodnotné jídlo, do kterého schováte jednotlivé kousky zeleniny, které se vám krčí o samotě někde v lednici. Je to také naprosto kreativní jídlo. Kombinovat můžete téměř do nekonečna. Můžete přidávat různé druhy čerstvé zeleniny, kvašené, zavařené i vařené. Jako sacharidy můžete dát co Vás zrovna napadne jako třeba rýži, nudle, kuskus, brambory atd. No a bílkoviny? Dejte si tam na co máte zrovna chuť nebo co máte v lednici či spižírně. Co je velice důležité a měli byste si na to dávat pozor je kvalita použitých surovin do dresinků a zálivek. Přeci jenom je to takové čisté jídlo bez zbytečných kořenících chutí. Jedna z mála výrazných chutí je a bude daný dresink. Takže kvalitní oleje, balzamica, oříšková másla a jiná dochucovadla vždy volte jen a pouze takové, které jsou kvalitní a plné chuti. Takto docílíte skvělého budha bowlu, ať je složený z čehokoliv;))

Počet porcí : 3 větší porce

SUROVINY :

Na salát :

  • 350 g červeného čerstvého zelí
  • 100 g ředkviček
  • 150 g mrkve
  • 100 g zavařených malých okurek
  • 110 g uvařené černé quinoy
  • 220 g uvařené bílé quinoy
  • 3 hrsti rukoly
  • 3 hrstičky klíčků ředkvičky

Na dresink :

  • 35 g tahini
  • 10 g lněného oleje od PÖDÖR
  • 30 g hořčice s jablečným balzamicem od PÖDÖR
  • 40 g šťávy ze zavařených okurek
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Pokud nemáme uvařenou quinou, tak si ji uvaříme dle návodu. Během toho, co se vaří, si uděláme dresink a to tak, že vyšleháme všechny suroviny pro jeho přípravu a dáme ho stranou.

Nyní nám jen zbývá nachystat si zeleninu. Malé okurky nakrájíme na poloviny, ředkvičky rozkrojíme na čtvrtiny a poté na plátky. Mrkev nastrouháme na tenké nudličky. Zelí nakrájíme na nudličky a vložíme do misky. Jemně posypeme solí a rukou mačkáme, aby nám zkřehlo. Uvařenou quinou si smícháme dohromady a můžeme servírovat.

Do hlubokého talíře vložíme hromádku červeného zelí, rukolu, hromádku mrkve, quinoy, ředkvičky, zavařené okurky a doprostřed vložíme klíčky ředkvičky. Zvlášť do misky vložíme připravený dresink a já Vám přeji dobrou chuť.