Burger z černé čočky a quinoi

08.10.2022

Upřímně, burger není moje nejoblíbenější jídlo. Hlavním milovníkem tohoto jídla je moje úžasná polovička a všechny tyto recepty vznikají pro něho. Možná i proto mi tak dlouho trvá najít tu správnou konzistenci a chuť. Je tedy pravdou, že jsem docela náročná a na sebe tvrdá, ale i tak mi streetfood trvá nejdéle. Vymazlit ty správné kombinace, které se k sobě hodí u jídla, které mě ze židle nepostaví, je náročné. Ale co bych pro svého partnera neudělala. Vždyť je to nakonec takový můj pokusný králík pro všechna jídla co uvařím:). Takže když mi řekne, že by si dal domácího burger (a tím nemyslím že půjdu do obchodu a koupím vegan mleté maso), tak se dám do kuchyně a zkouším a zkouším do té doby dokud to není ono. A v tu chvíli už nikdo doma nechce vidět burger alespoň měsíc. :))) Už mám minimálně jeden recept, který je ozkoušený a domácí komisí schválený:). Takže když přijde chuť, pustím se do tohoto receptu. Je opravdu dlouhý, takže doporučuji nejprve pořádně přečíst a poté postupně dělat. Ale jak říká moje polovička, stojí za to. :))

Počet porcí : 6 ks

SUROVINY :

  • 30 g česneku
  • 100 g červené cibule
  • 200 g vařené řepy
  • 40 g neuvařené bílé quinoi
  • 50 g ovesných vloček
  • 130 g neuvařené černé čočky
  • 100 g neloupaných mandlí
  • 2 polévkové lžíce mletých lněných semínek
  • 2 polévkové lžíce teriaki omáčky
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 70 ml vody
  • 1 čajová lžička uzené papriky
  • 1 čajová lžička mletého římského kmínu
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 1 čajová lžička mleté kurkumy
  • 1 čajová lžička plnotučné hořčice
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na ozdobu :

  • Lolo roso salát
  • Ředkvičky
  • Cuketa nakrájená na tenké plátky
  • Česnekovo - bylinkový dresink
Vegan burger
Vegan burger
Burger z černé čočky a quinoi
Burger z černé čočky a quinoi

POSTUP :

V první řadě si musíme veškeré suroviny jako je černá čočka, quinoa a pokud máme, tak i syrovou řepu uvařit. Vše uvařte dle návodu. Já osobně vařím quinou tak, že ji propláchnu prvně horkou vodou a poté ještě dvakrát studenou. Poté dám 1 díl quinoi a 2 díly vody/někdy i vývaru( to záleží kam quinou používám ).

Pokud máme již vše uvařeno, vezmeme si výkonný mixér a v něm budeme postupně sekat a míchat.

Nejprve si nameleme mandle a vločky na polohrubou mouku a dáme stranou do misky. V kastrolku si do zlatavé barvy opražíme cibuli nakrájenou na kostečky. Poté k ní přidáme kmín, koriandr, kurkumu, uzenou papriku a česnek nastrouhaný najemno. Koření necháme jen rozvonět, nesmí se nám nic z toho připálit. A opět dáme stranou jemně vychladnout.

Do stejného mixéru vložíme uvařenou čočku, quinou, vychladnou cibulovou směs, teriaki, rajčatový protlak, sojovku a vše společně rozmixujeme do hladka.

K této směsi přidáme pomleté mandle, ovesné vločky, lněná semínka a vodu. Vše opět důkladně promícháme.

Červenou řepu nastrouháme najemno a přidáme ji k burgerové směsi. Nyní nebudeme mixovat mixérem, ale za pomoci vařečky vše spojíme. V tuto chvíli můžeme doladit chuť solí a pepřem. Takto připravenou směs dáme do mísy a přesuneme do lednice cca na 1 hodinku.

Po uplynutí 1 hodiny si předehřejeme troubu na 190°C a těsto vytáhneme z lednice. Zkusíme jeho konzistenci. Pokud se Vám zdá řídké, přidejte buď kukuřičnou nebo klasickou strouhanku a důkladně promíchejte.

Na plech vložíme pečicí papír a za pomoci mokrých rukou si uděláme 6 stejných kuliček. Na každou kuličku si nezapomeňte namočit ruce. Velikost burgerů si zvolíme dle velikosti bulky. Vložíme na plech a pečeme cca 25 - 30 minut. Zhruba po 15 minutách burgery pokapte olejem a pečte je dál. Nemusíte je obracet.

Po upečení budou mít burgery tendenci se rozpadnout. Nechte je chvíli odstát v teplé vypnuté troubě. Poté je bez problému naberete naběračkou, aniž by se Vám rozpadly.

Mezitím co burgery odpočívají v troubě, si připravte dresink a ostatní zeleninu na plnění.

Dresink: 4- 5 polévkových lžic sojanézy, 2 stroužky česneku, hrst petrželky nasekané najemno, 1 čajová lžička kremžské hořčice. Na dochucení černá sůl a pepř.

Zeleninu omyjte, ředkvičku nakrájejte na tenká kolečka a cuketu nakrájejte na tenké plátky nebo použijte škrabku na brambory.

Servírování: na dno bulky dresink, salát, burger, ředkvičky, cuketa, dresink a vršek bulky.

Přeji dobrou chuť