Carpaccio z červené řepy

19.07.2022

Carpaccio z červené řepy zná asi každý. Mě osobně ale nedá, abych Vám tento recept nepřipomněla. Je tedy pravdou, že každý si tento recept dělá tak nějak po svém, takže je v podstatě každý recept jiný ( pokud ho někdo tedy od někoho jiného přímo nekopíruje ) , ale hlavně je to strašně výborný salát, který se hodí nejen na léto a nebo na podzim. Ta skvělá kombinace svěží a zemité chuti řepy, se slaným sýrem, nahořklou rukolou a kyselkavou chutí čerstvého citrónu s nasládlou chutí opražených oříšků je úžasná. Recept je to rychlý, jednoduchý, chuťově výborný a také plný vitamínů a dalších prospěšných látek. Pokud patříte mezi milovníky řepy, měli byste vyzkoušet. Ochutnat by měli i ti, kdo ví a i ti co neví co je to carpaccio z řepy. U nás doma ho jíme docela často. Vždy uvařím větší množství řepy naráz a pak řepu jen vytahuji z lednice a děláme z ní nejen tento salát, brownies, ale i náš proslulý budha plate:). Prostě červená řepa se správnou kombinací dalších surovin je úžasná ať už ji dáte kamkoliv. :)

Počet porcí : 2 porce

SUROVINY :

  • 400 g uvařené červené řepy
  • 50 g balkánského sýra
  • 40 g kešu ořechů
  • 20 g piniových oříšků
  • 1,5 čajové lžičky rostlinného oleje
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 hrsti rukoly / polníčku
  • Sůl dle chuti
  • Čerstvě namletý pepř dle chuti

POSTUP :

carpaccio z červené řepy
carpaccio z červené řepy

Nejprve si opražíme oříšky. Do rendlíku nalijeme rostlinný olej a necháme ho rozpálit. Poznáme to tak, že se začne vlnit. V tuto chvíli do něj nasypeme první kešu ořechy a za stálého míchání pražíme. Je to opravdu rychlá záležitost, proto dávejte pozor aby jste ořechy nepřipálili. Poté je přendáme na talíř vystlaný papírovým ubrouskem a do toho samého oleje nyní vložíme piniové oříšky. Postup úplně tejný jako s kešu. Opražené ořechy dáme stranou.

Nyní si vezmeme dva talíře a červenou řepu rozdělíme na půl, abychom měli stejné množství na obou talířích. Vezmeme si ostrý nůž, celou bulvu červené řepy, kterou rozřízneme podélně, aby se nám lépe krájeli tenké plátky a budeme opatrně krájet na co nejtenčí plátky, jaké zvládneme. Jakmile máme nakrájenou první polovinu ( 200 g ),  rozložíme ji po celé ploše talíře. Takto opakujeme i s druhou polovinou.

Nyní to už bude snadné, budeme jen dochucovat a servírovat.

Nakrájenou řepu pokapeme olivovým olejem, citrónovou šťávou a opepříme. Dále na ni položíme rukolu nebo polníček , posypeme balkánským sýrem ( který je nakrájen na malé kostečky), opraženými oříšky a ještě můžeme jemně osolit. Pozor balkánský sýr je už sám osobě dost slaný.

Stejně opakujeme i s druhým talířem. Pokud máte strach, že citrónu použijete málo nebo hodně, můžete ho vynechat a servírovat ho společně se salátem. Každý si tak může zvolit vlastní množství.

Podáváme s krekry či rozpečeným pečivem.

Dobrou chuť