Černá perla Lambis
Tento recept mě napadl, když food blog roku vyhlásil soutěž na téma slavnostní pokrm. Jednoduše jídlo, které udělá radost. Jakmile jsem si toto téma přečetla, vytvořila se mi v hlavě představa lahodné, temné koule v oparu tajemna. Jednoduše dezert, který na první pohled v člověku vyvolá pocit tajemného, ale zároveň neutuchajícího chtíče zkoumat. Takový ten sexy dezert, který bude lahodící nejen oku ale i chuťovým pohárkům. No a samozřejmě musí splňovat další kritéria jako jsou například, že nebude až moc příliš těžký na přípravu a budou v něm použity zdravější suroviny. No...a tak vznikla černá perla, plná oříšků, sušeného ovoce, kvalitní čokolády a nesmí chybět oblíbená kombinace vanilky a jemného likéru Amareto. Doufám, že se moje představa tajemného dezertu, na který se sbíhá zvědavost a i sliny, splnila.
Počet porcí : 3 koule
SUROVINY :
Na koule :
- 70 g neloupaných mandlí
- 55 g kvalitní čokolády
- 30 g datlové pasty
- 15 g kokosového oleje
- 1 čajová lžička vanilkového aroma
- 2 polévkové lžíce Amareta
- Špetka soli
- 2 ks sušeného květu růže
- čokoláda na obalení
Cukrová lastura / mísa:
- 3 hrnky bílého cukru
- 3/4 hrnku vody
- 1 polévková lžíce jablečného octa
POSTUP :
Nejprve si vyrobíme perly. Mandle na sucho na mírném ohni opražíme, poté je pomeleme na jemno a dáme do misky. K nim přidáme sůl, datlovou pastu, natrhané květy růže. V rendlíku na páře si rozpustíme čokoládu a kokosový olej. Jakmile je čokoláda rozpuštěná, dáme stranou, přidáme vanilkové aroma a Amareto. Zamícháme a ihned přidáme k pomletým mandlím a vše spojíme.
Za pomoci rukou vytvoříme tři stejně velké koule a vložíme do lednice ztuhnout. Cca po 60 minutách si rozpustíme na páře čokoládu na obalování. Koule vytáhneme z lednice a obalíme je v čokoládě nebo koule dáme na mřížku a polijeme je rozpuštěnou čokoládou. Necháme odkapat a vložíme zpět do lednice ztuhnout.
Nyní si vytvoříme lastury / mísy. Je mnoho způsobů jak dosáhnout vyvoleného tvaru. Já jsem použila utěrku vycpanou suchými těstovinami (vrtule, kolínka…), kterou jsem zagumičkovala, a která byla pokrytá ještě fólií na pečení a opět konec upevněný gumičkou. Postavila jsem tuto formu do sklenice, která stojí na velkém talíři.
Nyní si do rendlíku na mírný oheň vložíme všechny suroviny na lasturu / mísu. Necháme dojít k varu a poté vaříme ještě cca 20 minut. Poté za pomoci lžíce lijeme na připravenou formu karamel. Necháte ztuhnout a poté opatrně sundáme (vysypeme těstoviny) a můžeme servírovat.
Dovnitř karamelové lastury / mísy vložíme kouli, ozdobíme kouskem čokolády nebo kousky karamelu a já Vám přeji dobrou chuť.