Chipsy z bramborových slupek s uzenou solí
Chipsy jsou naprostá klasika k mlsání. A pokud máte pro ně taky takovou slabost jako já, tak musíte vyzkoušet domácí chipsy. Teď si možná někteří z Vás říkáte, že domácí chipsy nejsou vůbec tak křupavé a dobré jako ty kupované. A ano, svým způsobem je to pravda. Ale v tomto receptu se dozvíte malinkatý trik, jak udělat domácí chipsy křupavé a naprosto famózní. Takže se u tohoto receptu určitě zastavte. A další výhoda tohoto receptu je, že Vám ušetří i nějaké peníze. Jak to? Protože tyto chipsy jsou dělané z bramborových slupek. Takže na oběd si uděláte třeba vařené brambory či kaši a ze slupek, které Vám zbydou si usmažíte tyto chipsy. Dochutit si je můžete klasickou solí nebo zauzenou solí, kterou já osobně mám moc ráda. Vaše chipsy dostanou ihned jiný nádech :)). A pokud chcete vědět více tipů jak ušetřit peníze na jídle aniž byste museli ubrat na kvalitě, tak se určitě podívejte na mé články UŠETŘIT PENÍZE NA POTRAVINÁCH : 1 . ČÁST a JAK UŠETŘIT PENÍZE NA POTRAVINÁCH : 2. ČÁST.
SUROVINY :
- Slupky zhruba ze 700 g brambor
- Rostlinný olej na smažení
- Petalos solné vločky uzené od PÖDÖR
POSTUP :
Když budete vařit brambory na přílohu, v žádném případě nevyhazujte jejich slupky. Brambory před loupáním důkladně vydrhněte a pokud se na bramboře nachází nějaké nehezké místo, rovnou ho odkrojte. Poté brambory klasicky oloupejte.
Tyto slupky vložíme ihned do misky a zalijeme je studenou vodou. Vložíme do lednice cca na dva až tři dny. Každý den vyměníme vodu za čistou.
V den smažení si bramborové slupky vytáhneme alespoň hodinu dopředu z lednice, scedíme je a osušíme.
Ve vysokém rendlíku si rozpálíme na vyšší oheň rostlinný olej a po menších dávkách smažíme. Ze začátku bramborové chipsy mícháme, aby se nám nepřilepily k sobě. Jakmile začnou zlátnout, vložíme do misky s ubrouskem a jemně je osušíme od oleje. Tento postup aplikujeme do té doby, dokud nemáme veškeré chipsy usmažené.
Hotové chipsy vložíme do misky nebo ozdobného košíku, posypeme uzenou solí od PÖDÖRU a můžeme servírovat. A já Vám přeji dobrou chuť