Chipsy z kadeřávku
Rádi si dáte něco slaného na chuť? U televize, jen tak ke skleničce nebo vždy rádi pohostíte návštěvu a už Vám dochází nápady co si dát? Klasické brambůrky Vám už moc nechutnají, tyčinky jsou pro Vás nudné a Vy si říkáte, že by to chtělo změnu. Změnu nejenom v chuti, ale chtělo by to i něco zdravějšího. A vlastně proč ne. Mlsat se dá i zdravě a určitě jste už na internetu viděli tyto kadeřávkové chipsy. Není to žádná novina, ale jsou tak výborné a neskutečně snadné, že jsem si říkala, že je musím vložit na blog. Hlavně jsou neuvěřitelně fotogenické, to musíte uznat. Zpátky k přípravě. Stačí si kadeřávek jen omýt, vložit do trouby a za pár minut máte hotovo. Chipsy jsou krásně křupavé, nemají žádnou specifickou chuť, takže se nebojte s nimi i experimentovat. První várku si udělejte jen tak se solí ať víte co od těchto kadeřávkových chipsů můžete čekat. A potom si s nimi můžete pohrát. Můžete přidat lahůdkové droždí, Vaše oblíbené koření, uzené aroma atd... Uvidíte sami jaká varianta Vám vyhovuje nejvíce.
SUROVINY :
- 50 g očištěného kadeřávku
- 1 - 1,5 polévkové lžíce olivového oleje
- Sůl dle chuti
- 1,5 čajové lžičky lahůdkového droždí - nemusí být
POSTUP :
Nejprve si opláchneme kadeřávek a zbavíme ho tvrdého stonku. Poté si kadeřávek natrháme na libovolné kousky, osušíme ho a vložíme do misky. Přidáme rostlinný olej, a jestli chcete, i lahůdkové droždí. Pokud ne, nevadí, kadeřávkové chipsy jsou výborné i tak se solí. Jen pozor solíme až hotové chipsy.
Troubu si rozehřejeme na 180°C. Plech si vysteleme pečicím papírem, rozprostřeme kadeřávek a dáme ho péct zhruba na 7 – 9 minut. Během pečení vždy důkladně promícháme. Doba pečení záleží na Vaší troubě, ale pozor, kadeřávek nesmí zhnědnout.
Poté plech vyjmeme, osolíme a necháme kadeřávek vychladnout. Nyní už jen můžeme servírovat a já Vám přeji dobrou chuť