Chřestová omáčka na těstoviny

04.06.2021

Chřest je zdravá a také velmi chutná surovina. Pěstuje se však pouze od dubna do konce června tak si ji nenechte v tomto období ujít.

Počet porcí : 2 - 4 porce 

SUROVINY :

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 200 ml rostlinné smetany ( nejlépe sójové )
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g vegan parmazánu
  • 50 g bílé cibule
  • sůl
  • pepř
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 20 - 30 ml vody na podlití
  • + těstoviny


POSTUP :

Chřest nejprve omyjeme, odlomíme tvrdé konce a odřízneme špičky. Tvrdé konce vyhodíme. Poté chřest rozkrájíme na 2 až 3 části a spolu se špičkami vaříme v páře, cca 5 minut. Po uvaření vložíme do studené vody a zchladíme.

Očistíme si a nakrájíme cibulku a česnek na jemno.

Na olivovém oleji smažíme cibulku tak dlouho aby zesklovatěla, přidáme česnek a necháme ho rozvonět. Poté přidáme chřest a chvíli společně pražíme . Pozor aby se česnek nespálil . Jemně podlijeme vodou a necháme všechny chutě spojit.

Cca za 5 - 10 minut přidáme rostlinnou smetanu, nastrouhaný parmazán a opět necháme na mírném ohni dalších 5 minut všechny chutě spojit.

Rozmixujeme mixérem do hladka, dochutíme solí a pepřem.

Těstoviny si uvaříme podle návodu a poté je smícháme s omáčkou. Podáváme ozdobené špičkami chřestu.

Dobrou chuť

Chřestová omáčka na těstoviny
Chřestová omáčka na těstoviny