Chřestová omáčka na těstoviny
Chřest je zdravá a také velmi chutná surovina. Pěstuje se však pouze od dubna do konce června tak si ji nenechte v tomto období ujít.
Počet porcí : 2 - 4 porce
SUROVINY :
- 1 svazek zeleného chřestu
- 200 ml rostlinné smetany ( nejlépe sójové )
- 4 stroužky česneku
- 50 g vege parmazánu
- 50 g bílé cibule
- sůl
- pepř
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 20 - 30 ml vody na podlití
- + těstoviny
POSTUP :
Chřest nejprve omyjeme, odlomíme tvrdé konce a odřízneme špičky. Tvrdé konce vyhodíme. Poté chřest rozkrájíme na 2 až 3 části a spolu se špičkami vaříme
v páře, cca 5 minut. Po uvaření vložíme do studené vody a schladíme.
Očistíme si a nakrájíme cibulku a česnek na jemno.
Na olivovém oleji smažíme cibulku tak dlouho aby zesklovatěla, přidáme česnek a necháme ho rozvonět. Poté přidáme chřest a chvíli pražíme společně. Pozor aby se nespálil česnek. Jemně podlijeme vodou a necháme všechny chutě spojit.
Cca za 5 - 10 minut přidáme rostlinnou smetanu, nastrouhaný parmazán a opět necháme na mírném ohni dalších 5 minut všechny chutě spojit.
Rozmixujeme mixérem do hladka, dochutíme solí a pepřem.
Těstoviny si uvaříme podle návodu a poté je smícháme s omáčku. Podáváme ozdobené se špičkami chřestu.
Dobrou chuť