Chřestová polévka s černou čočkou
Venku už je nádherně slunečno a už si určitě všichni chceme odpočinout po té dlouhé zimě. Odhodit vrstvy oblečení i odlehčit jídla. Polévky patří klasicky do chladného počasí, ale tato svěží chřestová polévka plná zeleniny a samozřejmě skvělého domácího zeleninového vývaru, bezpochyby patří k jaru. Je to takový ekvivalent jarní polévky. A věřte, že na večeři se krásně hodí :)
- 120 g černé čočky
- 180 g květáku
- 160 g čínského zelí
- 120 g hrášku
- 100 g zeleného chřestu
- 30 g česneku
- 20 g zázvoru
- 1.5 l silného domácího zeleninového vývaru
- 2 ks chilli papričky
- 1,5 polévkové lžíce miso pasty
- 1,5 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 čajová lžička kmínu
Na ozdobu :
- Brokolicové klíčky
- Lněný olej
Černou čočku si uvaříme zvlášť. Postupujte dle návodu. Pokud nemáte třeba v mrazáku zásobu svého zeleninového vývaru, tak si uvařte čerstvý.
Během vaření čočky si začneme připravovat polévku. Veškerou zeleninu očistíme a důkladně omyjeme. Chřest nakrájíme na středně velké špalíčky, květák necháme též na větší kusy. Čínské zelí nakrájíme na nudličky, česnek na plátky a zázvor na tenké kousky.
Do hrnce vložíme olej a chilli papričky. Necháme chvíli pražit. Poté přidáme česnek, zázvor a necháme ho rozvonět.
Postupně budeme přidávat zeleninu. Začneme čínským zelím, které cca 2 minutky za stálého míchání pražíme. Jako další přidáme květák a hrášek. Opět necháme vše pražit cca 2 minutky. Jako poslední přidáme chřest, zalijeme vývarem a přidáme miso pastu.
Vaříme vše společně cca 30 minutek. Zelenina musí být na zkus tvrdkavá. Nesmíme zeleninu rozvařit. Jakmile máme polévku uvařenou, dochutíme popřípadě solí a pepřem a přidáme do ní uvařenou černou čočku.
Servírujeme ozdobeno klíčky brokolice a se lněným olejem. Přeji dobrou chuť