Chřestová pomazánka na topinky
Chřest je naprosto skvělá zelenina, která je nám všem hodně vzácná a to kvůli sezóně jejího sklízení. A nejenom, že je velice chutná, ale také obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín C, kyselinu listovou, betakaroten, fosfor, draslík, vápník, železo atd. Navíc se o něm říká, že dokáže navodit pocity radosti, podporuje klidný spánek, zvyšuje potenci a tlumí příznaky PMS. No docela hodně benefitů. A když k němu přidáte další výtečnou kombinaci surovin, je to potěšení nejen pro tělo, ale i pro chuťové pohárky. A věřte mi, že tato pomazánka v kombinaci s česnekovými topinkami je luxusní. Tento recept jemně připomíná míchaná vajíčka na topince. A to díky černé soli, kurkumě, tofu a dalším surovinám. A když k těmto surovinám přidáte cheddar a svěží chuť zeleného chřestu, máte z toho okouzlující pomazánku. Prostě a jednoduše to musíte vyzkoušet. Jen u psaní tohoto receptu se mi ústa plní slinami a mám na ni neuvěřitelnou chuť.... :))
SUROVINY :
- 150 g zeleného chřestu
- 180 g bílého tofu
- 90 g cibule
- 30 g vegan chedaru
- 1,5 čajové lžičky černé soli
- 1 čajová lžička kurkumy
- 3 čajové lžičky lahůdkového droždí
- 1,5 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 8 polévkových lžic sójového / ovesného mléka
- 3 čajové lžičky citrónové šťávy
- Pepř dle chuti
Na dokončení :
- Topinky
- Česnek na potření
POSTUP :
Nejprve si očistíme chřest od tvrdých konců a vložíme ho do osolené vroucí vody vařit na cca 3 minuty dle velikosti. Poté ihned zchladíme ve studené vodě.
Mezitím si očistíme a nakrájíme na jemno cibuli, rozpálíme si pánev a na oleji cibulku restujeme do jemného zlátnutí. Tofu nastrouháme najemno a přidáme k cibulce. Společně pražíme cca 5 minut, přidáme sůl, kurkumu, zamícháme a opět necháme společně smažit cca 5 minut. Poté přidáme pepř, lahůdkové droždí a 3 polévkové lžíce mléka. Promícháme a necháme všechny chutě spojit. Opražené tofu dáme stranou vychladnout.
Mezitím si můžeme usmažit topinky a nakrájet chřest na kostky.
Vychladlé tofu rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme 5 polévkových lžic mléka, citrónovou šťávu a důkladně promícháme. Přidáme najemno nastrouhaný sýr, chřest a opět důkladně promícháme. Nyní můžeme doladit chuť pepřem, citrónovou šťávou. Věřím, že tofu bude slané tak akorát.
A můžeme servírovat. Topinku potřeme česnekem, pomažeme pomazánkou a můžeme ozdobit pažitkou, ředkvičkou a já Vám přeji dobrou chuť.