Chřestová pomazánka s kešu ořechy
Sezóna chřestu je docela krátká a každý kdo miluje chřest, by ji měl co nejvíce využít. Zelený chřest má výraznější chuť a nemusí se tolik čistit. Proto je vhodný za sirova. A ano, chřest nemusíme dusit, smažit, péct, zapékat. Prostě si ho můžeme vychutnat takový jaký je a udělat z něho pesto, nebo tuto snadnou a výbornou pomazánku. Díky kešu ořechům nemusíme řešit bílkoviny ani zdravé tuky. A díky čerstvému chřestu řešit vitamíny, minerální látky a vlákninu. Pomazánku doporučuji sníst ten den, tak si jí nedělejte do zásoby. Prostě čerstvé je čerstvé:)
- 100 g zeleného chřestu
- 100 g kešu celých ořechů / zlomků
- 20 g pažitky
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 3-4 polévkové lžíce vody
- 3 polévkové lžíce citrónové šťávy
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Jako první co musíme udělat je, že si namočíme celé kešu ořechy nebo zlomky kešu ořechů do vody a to alespoň na 0,5 hodiny, nejlépe však na 1 hodinu.
Pak půjde všechno velice rychle. Do mixéru si vložíme slité a propláchnuté kešu a se 2 polévkovými lžícemi mixujeme do úplné kaše. Dáme stranou do keramické misky.
Chřest si očistíme a to tak, že u zeleného chřestu stačí odlomit tvrdý konec a opláchneme ho. Na hrubo nasekaný chřest a pažitku vložíme do toho stejného mixéru. Přidáme 1-2 polévkové lžíce vody, olivový olej a citrónovou šťávu a opět rozmixujeme na kaši. Vodu přidáváme proto aby se nám suroviny lépe rozmixovaly.
Poté smícháme v keramické misce kešu kaši a chřestovou kaši. Dochutíme solí, pepřem, popřípadě citrónovou šťávou. Servírujeme s nasekanou pažitkou a jemně polité olivovým olejem s topinkami či jen rozpečeným chlebem.
Přeji dobrou chuť