Chřestovo květáková polévka s pestem

04.06.2023
Milujete krémové polévky plné zajímavých kombinací chutí? Nebo jste milovníci bílého chřestu a nevíte co z něho uvařit? Tak už dál nehledejte a rovnou se vrhněte na tento recept. Slibuji Vám, že se Vám tato polévka dostane pod kůži, okouzlí Vaše chuťové pohárky a dlouho na ni budete vzpomínat. Má krémovou konzistenci a to i bez smetany. Lehkou chuť kombinace bílého chřestu a květáku podtrhne výrazná chuť muškátového oříšku a svěží citrónová šťáva. Vše je doladěno k dokonalosti opečenými kousky zeleniny s muškátovým květem a jemným mandlovo parmezánovým pestem. Když vše společně vložíte do úst, tyto kombinace se spojí v jeden okouzlující zážitek. Polévka je opravdu skvělá a nebudu Vám lhát, je jemně náročná. Ani tak ne na přípravu, ale spíše časově. I přesto si myslím, že by se měla objevit na Vašich stolech alespoň jedenkrát za sezónu bílého chřestu. V receptu uvádím i množství surovin na výrobu pesta. Toto množství Vám vyjde i na jiný recept. Použijete ho třeba do salátů nebo k těstovinám :)

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 500 g bílého chřestu
  • 300 g květáku
  • 80 g spodní části pórku
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 500 ml vývaru z chřestu
  • 400 ml vody / zeleninového vývaru
  • 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
  • Špetka citrónové šťávy
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na ozdobu :

  • 100 g květáku
  • Špičky chřestu
  • Špetka muškátového květu
  • Rostlinný olej
  • Petrželové pesto s parmazánem a mandlemi

Pesto :

  • 60 g mandlí
  • 120 g olivového oleje
  • 35 g parmazánu
  • 60 g petrželové nati
  • 7 g česneku
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Chřestovo květákový krém
Chřestovo květákový krém
Chřestovo květáková polévka s pestem
Chřestovo květáková polévka s pestem

POSTUP :

Jako první si oloupeme bílý chřest a odlomíme tvrdé konce. Ty nevyhazujeme, budeme z nich dělat vývar. Zbytek chřestu nakrájíme na libovolné kousky a budeme ho blanšírovat ve vroucí osolené vodě cca 2 minuty. Jakmile je chřest hotový, ihned ho vložíme do studené vody a do stejné vody kde se chřest vařil, vložíme 100 g květáku. Ten uvaříme tak, aby byl na zkus, poté květák vytáhneme, opět do stejné vody vložíme oloupané tvrdé konce chřestu a necháme vařit cca 20 minut. Tento chřest vyhodíme a vývar si necháme do polévky.

Během vaření si můžeme vyrobit pesto. Já si ho vždy dělám ve větším množství a používám ho nejen na vaření, ale i na chleba. Všechny suroviny rozmixujeme do hladka a poté přidáme najemno nastrouhaný parmazán. Nyní si můžeme dát péct květák a špičky chřestu do trouby rozehřáté na 200°C do zezlátnutí nebo květák opéct na pánvičce s trochou oleje. Poté přidáme muškátový květ a zamícháme.

Nyní se vrhneme na samotnou polévku. Na oleji opražíme pórek nakrájený na libovolné kousky, poté přidáme květák, taktéž nakrájený na libovolné kousky. Pár minut společně restujeme. Zalijeme vývarem z chřestu a vodou, přidáme sůl, muškátový oříšek, pepř a vaříme do změknutí.

Jakmile je zelenina měkká, přidáme blanšírovaný chřest a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém.

Doladíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Servírujeme ozdobeno opraženým květákem, špičkami chřestu a pestem. A já Vám přeji dobrou chuť