Chřestový veganský koláč
Další skvělý recept na tuto výbornou zeleninu. V receptu "Chřestová omáčka na těstoviny" jsme použili zelený chřest se kterým není taková práce a má výraznější chuť. V tomto receptu použijeme bílý chřest. Ten se musí oloupat, ale i tak to stojí za to. Recept vypadá možná složitě, ale ve skutečnosti až tak moc složitý není. Pro všechny kdo se pohybují pravidelněji v kuchyni bude snadný, takže se nenechte odradit a pusťte se směle do receptu:). Kombinace všech chutí a konzistence tohoto koláče se úplně rozplývají na jazyku. Hmm ... Stojí to za to :)))
SUROVINY :
Těsto :
- 300 g pšeničné celozrnné mouky
- 95 g studené vody
- 70 g rostlinného oleje
- 1 - 2 lžičky himálajské soli
- 4 g prášku do pečiva
Náplň :
- 500 g bílého chřestu
- 250 ml rostlinné smetany
- 125 g silken tofu
- 60 ml rostlinného mléka
- 100 g veganského sýra originál ( violife )
- 30 g veganského sýra parmazán ( violife )
- 60 g cibule
- 25 g česneku
- 2 špetky nastrouhaného muškátového oříšku
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- 1 lžička olivového oleje
- 100 g pesta ( medvědí česnek nebo petrželové pesto )
POSTUP :
Chřest si očistíme ( odlomíme tvrdé konce a oloupeme ) . Takto připravený a omytý chřest dáme do hrnce. Vaříme v páře cca 10 - 15 minut. Po uvaření dáme chřest vychladnout stranou. Později vychladlý chřest nakrájíme na drobno.
Mezitím si uděláme těsto na koláč. V misce smícháme mouku, sůl a kypřicí prášek. Poté nalijeme olej, vodu a vytvoříme těsto, které přesuneme na vál. Zde budeme těsto zpracovávat dokud se nevytvoří kompaktní a lesklé těsto. Trvá to cca 10 minut. Hotové těsto zabalíme do sáčku a nechám odpočinout na cca 5 - 10 minut.
Zatím co těsto odpočívá si očistíme cibuli a česnek, které nakrájíme na kostky. Sýry nastrouháme na jemno.
Na olivovém oleji dáme pražit cibulku na cca 3 minuty, poté přikryjeme pokličkou a dusíme cca 5 - 10 minut.
Přidáme česnek a necháme ho rozvonět. Poté dáme do hrnce nakrájený chřest, smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek a nastrouhané sýry. Necháme povařit, aby se vše spojilo.
V tuto chvíli si můžeme vyválet těsto a vložit do koláčové formy ( průměr 28 cm ). Vidličkou udělejte po celé ploše i po krajích dírky. Vložíme do trouby na 180°C a pečeme 10 - 15 minut.
Sýrovou směs rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme tofu a vše opět rozmixujeme tyčovým mixérem.
Vytvoříme si rychlé pesto. Do mixeru dáme cca 100 g petrželové nati, 3 stroužky česneku, špetku soli a postupně přidáváme olivový olej. Konzistenci si udělejte, jakou chcete. Já ji mám trochu hustší.
Poté těsto vytáhneme a pomažeme dno pestem. Na něj nalijeme chřestovou náplň, ozdobíme zbylým pestem, které pomocí špejle rozmažeme a dáme do trouby na 180 °C na cca 35 - 45 minut dokud koláč nezačne zlátnout.
Koláč musí zchladnout a poté můžeme servírovat.
Dobrou chuť