Chřestový veganský koláč

26.04.2022

Další skvělý recept na tuto výbornou zeleninu. V receptu "Chřestová omáčka na těstoviny" jsme použili zelený chřest se kterým není taková práce a má výraznější chuť. V tomto receptu použijeme bílý chřest. Ten se musí oloupat, ale i tak to stojí za to. Recept vypadá možná složitě, ale ve skutečnosti až tak moc složitý není. Pro všechny kdo se pohybují pravidelněji v kuchyni bude snadný, takže se nenechte odradit a pusťte se směle do receptu:). Kombinace všech chutí a konzistence tohoto koláče se úplně rozplývají na jazyku. Hmm ... Stojí to za to :)))

Chřestový veganský koláč
Chřestový veganský koláč

SUROVINY :

Těsto :

  • 300 g pšeničné celozrnné mouky
  • 95 g studené vody
  • 70 g rostlinného oleje
  • 1 - 2 lžičky himálajské soli
  • 4 g prášku do pečiva

Náplň :

  • 500 g bílého chřestu
  • 250 ml rostlinné smetany
  • 125 g silken tofu
  • 60 ml rostlinného mléka
  • 100 g veganského sýra originál ( violife )
  • 30 g veganského sýra parmazán ( violife )
  • 60 g cibule
  • 25 g česneku
  • 2 špetky nastrouhaného muškátového oříšku
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • 1 lžička olivového oleje
  • 100 g pesta ( medvědí česnek nebo petrželové pesto )

POSTUP :

Chřest si očistíme ( odlomíme tvrdé konce a oloupeme ) . Takto připravený a omytý chřest dáme do hrnce. Vaříme v páře cca 10 - 15 minut. Po uvaření dáme chřest vychladnout stranou. Později vychladlý chřest nakrájíme na drobno.

Mezitím si uděláme těsto na koláč. V misce smícháme mouku, sůl a kypřicí prášek. Poté nalijeme olej, vodu a vytvoříme těsto, které přesuneme na vál. Zde budeme těsto zpracovávat dokud se nevytvoří kompaktní a lesklé těsto. Trvá to cca 10 minut. Hotové těsto zabalíme do sáčku a nechám odpočinout na cca 5 - 10 minut.

Zatím co těsto odpočívá si očistíme cibuli a česnek, které nakrájíme na kostky. Sýry nastrouháme na jemno.

Na olivovém oleji dáme pražit cibulku na cca 3 minuty, poté přikryjeme pokličkou a dusíme cca 5 - 10 minut.

Přidáme česnek a necháme ho rozvonět. Poté dáme do hrnce nakrájený chřest, smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek a nastrouhané sýry. Necháme povařit, aby se vše spojilo.

Veganský koláč s chřestem
Veganský koláč s chřestem

V tuto chvíli si můžeme vyválet těsto a vložit do koláčové formy ( průměr 28 cm ). Vidličkou udělejte po celé ploše i po krajích dírky. Vložíme do trouby na 180°C a pečeme 10 - 15 minut.

Sýrovou směs rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme tofu a vše opět rozmixujeme tyčovým mixérem.

Vytvoříme si rychlé pesto. Do mixeru dáme cca 100 g petrželové nati, 3 stroužky česneku, špetku soli a postupně přidáváme olivový olej. Konzistenci si udělejte, jakou chcete. Já ji mám trochu hustší.

Poté těsto vytáhneme a pomažeme dno pestem. Na něj nalijeme chřestovou náplň, ozdobíme zbylým pestem, které pomocí špejle rozmažeme a dáme do trouby na 180 °C na cca 35 - 45 minut dokud koláč nezačne zlátnout.

Koláč musí zchladnout a poté můžeme servírovat.

Dobrou chuť