Citrónová rýže se zeleninou a robi masem
Citrónová rýže se zeleninou a robi masem je velice osvěžující jídlo, které se hodí do teplých dní. I přesto, že se toto jídlo podává teplé, Vás ve vysokých teplotách překvapivě příjemně ochladí. Navíc lze v tomto receptu použít sezónní zeleninu. Takže pokud máte velkou úrodu cuket, paprik, pórků či květáku, budou se v tomto receptu nádherně vyjímat. Do citrónové rýže používejte zeleninu, která není svojí chutí moc výrazná, aby nám nepřebila ostatní chutě. Taky je velice vhodné tuto zeleninu upravovat šetrně a to tak, aby byla na zkus tvrdá. Jako bílkovinu jsem zvolila robi maso, protože ho mám prostě ráda a do tohoto receptu se náramně hodí. Zkoušela jsem tento recept i s cizrnou a černou čočkou. Šlo to, ale nebylo to upřímně to pravé. Samozřejmně záleží na Vaši chuti. No a jako vždy. Recept je to velice snadný a rychlý. Nebojte se ho a určitě vyzkoušejte.
Počet porcí : 4 – 6 porcí
SUROVINY :
- 300 g suché jasmínové rýže
- 260 g květáku
- 250 g cukety
- 150 g červené papriky
- 80 g pórku
- 80 g cibule
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 480 g robi plátků
- 1,5 – 2 čajové lžičky tamarindové pasty
Marináda na robi :
- 1 polévková lžíce chilli oleje
- 1 polévková lžíce světlé sojové omáčky
- 2 polévkové lžíce tmavé sojové omáčky
- 4 ks česneku
- 18 g zázvoru
- 1,5 čajové lžičky koření kari
- 1,5 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 1 čajová lžička kokosového cukru /jiné sladidlo
Na ozdobu :
- Nasekaný koriandr/ petrželová nať
- Nasekané limetkové pistácie / solené pistácie
- Citrónová šťáva
POSTUP :
Nejprve si naložíme robi maso a to tak, že si robi nakrájíme na proužky cca 5 cm dlouhé a 1,5 cm široké. Vložíme do misky společně s ostatními surovinami a důkladně zamícháme. Necháme marinovat minimálně 2 hodiny nebo přes noc.
Nyní si uvaříme rýži podle návodu, nebo jak jste zvyklí.
Na mírném ohni si rozpálíme hrnec s olejem. Cibuli nakrájenou na kostečky necháme v hrnci zesklovatět a přidáme naložené robi, které má pokojovou teplotu. Nevkládejte do rozpáleného oleje robi přímo z lednice. Takto smažíme cca 10 minut a mezitím si nakrájíme zbytek zeleniny.
Papriku a cuketu nakrájíme na kostečky, pórek na půlkolečka a květák na malé kousky. Po 10 minutách vložíme do hrnce nejprve papriku a květák a smažíme 5 minut. Poté přidáme cuketu, pórek a tamarindovou pastu. Necháme ji rozpustit a poté pod poklicí dusíme dalších 5 minut. Zelenina musí zůstat na zkus. Do této směsi zamícháme uvařenou rýži a můžeme servírovat.
Podáváme s nasekaným koriandrem a s nasekanými pistáciemi.
Přeji dobrou chuť