Citrónová rýže se zeleninou a robi masem

01.08.2024
Citrónová rýže se zeleninou a robi masem je velice osvěžující jídlo, které se hodí do teplých dní. I přesto, že se toto jídlo podává teplé, Vás ve vysokých teplotách překvapivě příjemně ochladí. Navíc lze v tomto receptu použít sezónní zeleninu. Takže pokud máte velkou úrodu cuket, paprik, pórků či květáku, budou se v tomto receptu nádherně vyjímat. Do citrónové rýže používejte zeleninu, která není svojí chutí moc výrazná, aby nám nepřebila ostatní chutě. Taky je velice vhodné tuto zeleninu upravovat šetrně a to tak, aby byla na zkus tvrdá. Jako bílkovinu jsem zvolila robi maso, protože ho mám prostě ráda a do tohoto receptu se náramně hodí. Zkoušela jsem tento recept i s cizrnou a černou čočkou. Šlo to, ale nebylo to upřímně to pravé. Samozřejmně záleží na Vaši chuti. No a jako vždy. Recept je to velice snadný a rychlý. Nebojte se ho a určitě vyzkoušejte.

Počet porcí : 4 – 6 porcí

SUROVINY :

  • 300 g suché jasmínové rýže
  • 260 g květáku
  • 250 g cukety
  • 150 g červené papriky
  • 80 g pórku
  • 80 g cibule
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 480 g robi plátků
  • 1,5 – 2 čajové lžičky tamarindové pasty

Marináda na robi :

  • 1 polévková lžíce chilli oleje
  • 1 polévková lžíce světlé sojové omáčky
  • 2 polévkové lžíce tmavé sojové omáčky
  • 4 ks česneku
  • 18 g zázvoru
  • 1,5 čajové lžičky koření kari
  • 1,5 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 1 čajová lžička kokosového cukru /jiné sladidlo

Na ozdobu :

  • Nasekaný koriandr/ petrželová nať
  • Nasekané limetkové pistácie / solené pistácie
  • Citrónová šťáva


POSTUP :

Nejprve si naložíme robi maso a to tak, že si robi nakrájíme na proužky cca 5 cm dlouhé a 1,5 cm široké. Vložíme do misky společně s ostatními surovinami a důkladně zamícháme. Necháme marinovat minimálně 2 hodiny nebo přes noc.

Nyní si uvaříme rýži podle návodu, nebo jak jste zvyklí.

Na mírném ohni si rozpálíme hrnec s olejem. Cibuli nakrájenou na kostečky necháme v hrnci zesklovatět a přidáme naložené robi, které má pokojovou teplotu. Nevkládejte do rozpáleného oleje robi přímo z lednice. Takto smažíme cca 10 minut a mezitím si nakrájíme zbytek zeleniny.

Papriku a cuketu nakrájíme na kostečky, pórek na půlkolečka a květák na malé kousky. Po 10 minutách vložíme do hrnce nejprve papriku a květák a smažíme 5 minut. Poté přidáme cuketu, pórek a tamarindovou pastu. Necháme ji rozpustit a poté pod poklicí dusíme dalších 5 minut. Zelenina musí zůstat na zkus. Do této směsi zamícháme uvařenou rýži a můžeme servírovat.

Podáváme s nasekaným koriandrem a s nasekanými pistáciemi.

Přeji dobrou chuť