Cizrnovo rýžové kuličky

04.06.2023
Na světě existují různé kombinace surovin, které když dáte dohromady, máte z toho rázem gastronomický zážitek. A přesně tak je to s kombinací rýže, cizrny, kari pasty, česneku, římského kmínu a čerstvého koriandru. Množství daných surovin tedy musí být vždy ve správném poměru, aby chuť byla vyvážená, ale určitě mi dáte za pravdu, že tato kombinace je opravdu top. U nás doma tyto asijské chutě milujeme a také milujeme zeleninové saláty. Vždy se snažím vymýšlet různé kombinace zeleniny, zálivky i přísunu sacharidů, tuků a bílkovin. V podstatě nikoho nebaví jíst stále dokola ta stejná nebo nudná a nevýrazná jídla. No a jednoho dne mě přepadla neuvěřitelná chuť na zeleninový salát s falafelem, ale na asijský způsob. A tak začalo experimentování a vybírání těch správných poměrů surovin. A vznikly tyto cizrnovo rýžové koule, jemně připomínající falafel. Nerozpadají se a přitom jsou jemné. A to bez použití mouky a dalších pojiv. Jsou taktéž plné bílkovin, sacharidů, zdravých tuků a skvělých asijských chutí. Navíc jsou pečené v troubě s minimem tuku, takže jsou i málo kalorické a tudíž se hodí skvěle na večerní pojídání. A pokud jste takový milovníci salátů, jako my doma, tak věřte, že Váš večerní zeleninový salát nabere nový směr. Množství použité v receptu vycházelo cca na 4 porce, takže si zbytek můžete uchovat v lednici. Nebojte se je jíst i druhý den,  jsou stále stejně skvělé.

SUROVINY :

  • 150 g sušené cizrny
  • 150 g suché rýže
  • 225 g vody
  • 1 ks chilli papričky
  • 170 g cibule
  • 15 g česneku
  • 2 čajové lžičky římského kmínu
  • 1,5 polévkové lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2,5 čajové lžičky curry pasty
  • 3 polévkové lžíce nasekané petrželové nati
  • 4 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • Sůl dle chuti
  • 75 g arašídů


POSTUP :

Jako první si přes noc namočíme cizrnu, ráno si ji uvaříme a dáme vychladnout. Poté uvaříme rýži s 225 g vody a dáme také vychladnout. Arašídy si opražíme na malém ohni a následně je nasekáme najemno.

Cibuli si nakrájíme na kostečky a na rozpáleném oleji smažíme do jemně zlatavé barvy, přidáme česnek nakrájený najemno, chilli papričku, římský kmín a curry pastu. Necháme vše rozvonět a spojit a dáme stranou vychladnout.

Do výkonného mixéru vložíme vychladlou cizrnu, rýži, cibulku s curry, nasekaný koriandr, petrželovou nať, sůl, citrónovou šťávu a vše rozmixujeme. Směs přesuneme do misky, přisypeme arašídy a zamícháme.

Troubu si rozehřejeme na 180°C, vysteleme si plech pečicím papírem a budeme tvarovat kuličky. Jemně si potřete ruce olejem a tvarujte. Jakmile už nemáte na rukou dostatek oleje, opět si je jemně natřete a tvarujte. Jakmile budete mít všechny kuličky na plechu, pečte 15 minut na 180°C, otočte kuličky a pečte dalších 15 minut.

Podávejte nejlépe v budha bowlu, salátu v kombinaci s mrkví, citrónovou šťávou a arašídovou zálivkou.

Přeji dobrou chuť