Cizrnový salát na chleba
Tento cizrnový salát mě napadl, když jsem chtěla připravit na večeři něco s luštěninou. A neměla jsem chuť na stejné recepty z cizrny, nebo z jiné luštěniny, jako je humus, paštika atd. V hlavě jsem měla představu svěží, zároveň sladké, slané a kyselé chuti. Spojené s něčím novým. A tak jsem nakoukla do lednice a začalo experimentování. Přidávala jsem ingredience, které jsem našla v lednici a zároveň ty, které by uspokojovaly moji představu v hlavě. A na druhý vylepšovací pokus to vyšlo na 100%. Ta správná kombinace surovin a jejich správného množství. Přesně tyto chutě, jako je jemně oříšková cizrna, kyselkavý vegan jogurt, sladké jablko a to vše podtrhnuté bylinkami. Přesně takto vypadala moje představa v hlavě, skvělého cizrnového salátu, nebo i klidně cizrnové pomazánky. A takto v podstatě vznikají moje recepty. Ta neutuchající představa v hlavě tam pořád je, dokud ji neuspokojím tím co chce. A pak to všechno začne nanovo. Tento recept se stal u nás doma oblíbeným a zařadila jsem ho k častějším receptům k večeři. Ta kombinace chutí Vás opravdu mile překvapí. A pokud nechcete jíst stále ty stejné pomazánky dokola, tak neváhejte vyzkoušet. :))
Počet porcí : 2- 3 porce
SUROVINY :
- 240 g uvařené/sterilované cizrny
- 30 g bílé cibule
- 75 g jablka
- 16 g nasekaného čerstvého kopru
- 10 g nasekané čerstvé pažitky
- Citrónová kůra z 1 citrónu
- Citrónová šťáva z 1/2 malého citrónu
- 2,5 polévkové lžíce vegan řeckého "ANDROS" jogurtu / sójového jogurtu
- 1 polévková lžíce vegan majonézy
- 1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 čajová lžička černé soli - hrubozrnné
- 1 čajová lžička medu
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Cizrnu slijeme, propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a vložíme do misky. Za pomoci rukou cizrnu rozmačkáme. Vznikne nám tak nepravidelná konzistence ( pár kousků cizrny bude v celku nebo na větší kusy ) a to přesně chceme.
Nyní jen veškeré suroviny přidáme k rozmačkané cizrně. Začneme s cibulí, kterou nakrájíme na opravdu malé kostečky, nasekaným koprem a pažitkou. Přidáme vegan majonézu, vegan jogurt, hrubozrnnou hořčici, sůl, pepř, citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Vše důkladně zamícháme, aby se nám chutě propojily.
Nyní nakrájíme jablko na malé kostečky, zamícháme a postupně přidáme med.
Salát je hotový a v tuto chvíli, pokud je zapotřebí, doladíme chutě a to solí, pepřem, citrónovou šťávou či medem.
Nakrájíme si náš oblíbený chleba, rozprostřeme na něj salát a můžeme servírovat.
Dobrou chuť