Zeleninová pikantní polévka
Tato polévka je jednodušší a hlavně domáčtější verzí asijské polévky Pho. Kdo miluje asijskou kuchyni, tak tento recept musí zkusit. Je snadný a rychlý, skvěle zahřeje v chladných dnech a plně zasytí.
Počet porcí : 4
SUROVINY:
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 250 g pekingského zelí
- 140 g mrkve
- 75 g petržele
- 4 stroužky česneku
- 3 chilli papričky
- 1 lžička kmínu v celku
- 6 ks nového koření
- 4 ks bobkového listu
- 2 lžičky rostlinného oleje
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- 230 g širokých rýžových nudlí
Do misky :
- Čerstvou citrónovou šťávu dle chuti
- Nasekaný koriandr, ½ hrsti na porci
- Nasekanou petrželovou nať, ½ hrsti na porci
- Klíčky mungo, hrst na porci
- Sojovou omáčku, 1 lžičku na porci
- Teriyaki omáčku, 1 lžičku na porci
- Čerstvou chilli papričku, 1 ks na porci
- Olej ze lněných semínek 1 lžičku na porci
POSTUP :
Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na cca 5 cm dlouhé nudličky.
Na rostlinném oleji osmažíme cca 5 minut chilli papričku nakrájenou na jemno a poté přidáme česnek a necháme rozvonět.
Přidáme koření ( kmín, bobkový list, nové koření ), necháme opět rozvonět a dále přidáme čínské zelí nakrájené na nudličky i veškerou zeleninu ( mrkev, petržel ). Pár minut pražíme, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
Vaříme tak dlouho aby byla zelenina na zkus.
Mezitím si uvaříme rýžové nudle.
Do misky dáme uvařené nudle, klíčky, zalijeme hotovou polévkou a servírujeme s čerstvým citrónem, nasekanou petrželkou, koriandrem a chilli papričkou. Polévku si doladíme ještě sojovou a teriyaki omáčkou.
Tady už záleží na vašich chutích.
Dobrou chuť