Zeleninová pikantní polévka

03.06.2021

Tato polévka je jednodušší a hlavně domáčtější verzí asijské polévky Pho. Kdo miluje asijskou kuchyni, tak tento recept musí zkusit. Je snadný a rychlý, skvěle zahřeje v chladných dnech a plně zasytí.

Počet porcí : 4

SUROVINY:

  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 250 g pekingského zelí
  • 140 g mrkve
  • 75 g petržele
  • 4 stroužky česneku
  • 3 chilli papričky
  • 1 lžička kmínu v celku
  • 6 ks nového koření
  • 4 ks bobkového listu
  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • 230 g širokých rýžových nudlí

Do misky :

  • Čerstvou citrónovou šťávu dle chuti
  • Nasekaný koriandr, ½ hrsti na porci
  • Nasekanou petrželovou nať, ½ hrsti na porci
  • Klíčky mungo, hrst na porci
  • Sojovou omáčku, 1 lžičku na porci
  • Teriyaki omáčku, 1 lžičku na porci
  • Čerstvou chilli papričku, 1 ks na porci
  • Olej ze lněných semínek 1 lžičku na porci

POSTUP :

Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na cca 5 cm dlouhé nudličky.

Na rostlinném oleji osmažíme cca 5 minut chilli papričku nakrájenou na jemno a poté přidáme česnek a necháme rozvonět.

Přidáme koření ( kmín, bobkový list, nové koření ), necháme opět rozvonět a dále přidáme čínské zelí nakrájené na nudličky i veškerou zeleninu ( mrkev, petržel ). Pár minut pražíme, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.

Vaříme tak dlouho aby byla zelenina na zkus.

Mezitím si uvaříme rýžové nudle.

Do misky dáme uvařené nudle, klíčky, zalijeme hotovou polévkou a servírujeme s čerstvým citrónem, nasekanou petrželkou, koriandrem a chilli papričkou. Polévku si doladíme ještě sojovou a teriyaki omáčkou.

Tady už záleží na vašich chutích.

Dobrou chuť