Čočkové placičky s mátovo hráškovým krémem a zeleninou

29.08.2023

Ten kdo mě sleduje déle, moc dobře ví, že mám ráda kompletní, plnohodnotná jídla. Ale musí být celkově kompletní. Nejen z výživového hlediska, ale i chuťově vyvážená a dotažená do toho tzv. wow efektu. Krásně naservírovaná a barevná. Až poté jsem naprosto spokojená. S tímto receptem jsem si trochu více hrála. Obsah surovin je obsáhlý a mohl by Vás odradit a nutit Vás si ho zjednodušit. Což samozřejmě jde. Že si uděláte čočkové placičky a poté si jen podle svého gusta uděláte nějaký zeleninový salát. Ale doporučuji si k němu alespoň přidělat mátovo hráškový krém, který toto jídlo podtrhne. Kombinace kari, chilli a červené čočky nádherně oživí svěží chuť máty, citrónu a lehká chuť hrášku. No a jaká zelenina se nejvíce hodí ke kari? No přeci mrkev. A co se hodí k hrášku? Něco vláčného a ne moc výrazného. Takže okurek nebo cuketa. A na závěr se k této vybrané zelenině a k těmto čočkovým plackám hodí pár kapek arašídové omáčky s česnekem a zázvorem. Prostě to do sebe všechno krásně zapadá :)). A jak by řekla moje kamarádka Míša: " To jako fakt? Kde mám proboha vzít tamari, arašídové máslo a čerstvý koriandr? To zase není recept pro normální lidi". :)) Takže je to recept do mé sbírky "Nenormální lidi". ;))

SUROVINY :

Placičky :

  • 70 g červené čočky
  • 70 g rýže + 110 g vody
  • 40 g cibule
  • 40 g arašídů
  • 25 g strouhanky
  • 7 g česneku
  • 5 g zázvoru
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 polévková lžíce čerstvého koriandru
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • 2 čajové lžičky koření vegetable masala
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 1/2 čajové lžičky koriandru
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Mátovo hráškový krém :

  • 70 g kešu ořechů
  • 60 g čerstvého / mraženého hrášku
  • 25 g citrónové šťávy
  • 17 g čerstvé máty
  • 50 g vody
  • 20 g avokádového oleje

Arašídová omáčka :

  • 20 g arašídového másla
  • 10 g sójové omáčky
  • 25 g vody
  • 6 g tamari omáčky
  • 7 g citrónové šťávy
  • 3 g zázvoru
  • 4 g česneku
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na dokončení :

  • Cuketa
  • Mrkev
  • Mix klíčků
  • Chilli paprička
  • Čerstvý koriandr
  • Ředkvička

POSTUP :

Jako první si namočíme kešu ořechy do vody, a to alespoň na 2 hodiny. Uvaříme si rýži, červenou čočku na kaši a vše dáme stranou vychladnout. Poté v rendlíku opražíme na kostečky nakrájenou cibuli do zesklovatění, dále přidáme nastrouhaný česnek, zázvor a necháme rozvonět. Přidáme veškeré koření, opět necháme rozvonět a dáme stranou vychladnout.

Nyní si uděláme rychlou arašídovou omáčku (nemusíte si ji dělat, ale celé jídlo každopádně chuťově podtrhne). Do misky vložíme česnek a zázvor nastrouhaný najemno a zbytek surovin. Rozmixujeme tyčovým mixérem a vložíme do lednice.

Nyní si jdeme vyrobit kuličky. Do výkonného mixéru vložíme rýži, čočku, cibulovou směs s kořením, citrónovou šťávu a mixujeme do hladka. Poté postupně přidáváme strouhanku. Přendáme do misky, přisypeme nasekané arašídy, čerstvý koriandr a zamícháme. Vložíme do lednice ztuhnout na cca 30 – 60 minut.

Teď se vrhneme na mátový krém. Do mixéru vložíme slité kešu ořechy, hrášek (jestli je mražený, tak rozmražený), vodu, nasekanou mátu, sůl, pepř, citrónovou šťávu a mixujeme do hladka. Poté postupně přidáváme olej. Jestliže je krém moc hustý, přidáváme vodu. Doladíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Krém musí být hladký, bez hrudek. Dáme do lednice.

Po uplynutí cca 30 – 60 minut si rozpálíme troubu na 180°C a plech si vyložíme pečicí fólií. Do jedné misky nasypeme strouhanku, do druhé olej a budeme tvarovat menší kuličky. Natřeme si ruce olejem, vytvarujeme čočkovou kuličku, obalíme ve strouhance a vložíme na plech. Takto pokračujeme, než zpracujeme celé těsto. Mezi kuličkami dělejte větší mezery, v troubě povolí a vytvarují se do placky. Pečeme cca 10 - 15 minut, poté placky otočíme a pečeme dalších cca 10 – 15 minut.

Cuketu a mrkev nastrouháme na tenké nudličky nebo nakrájíme nožem, ředkvičku na tenká půlkolečka, chilli papričku na kolečka.

Nyní budeme servírovat. Na talíř rozprostřeme mátový krém, podélně do středu naskládáme zeleninu, pokapeme arašídovou omáčkou, nato poklademe čočkové placičky, posypeme klíčky, nasekaným koriandrem a dozdobíme chilli papričkou a já Vám přeji dobrou chuť.