Čokoládovo – lískooříškové lanýže s whiskey
Jestliže patříte mezi ty lidi, kteří vše dělají na poslední chvíli nebo jen klasicky nestíháte, mám tady pro Vás další nápad na rychlé, snadné a velice chutné vánoční cukroví. Připravit ho můžete úplně bez problémů klidně i den před vánocemi. Ani k tomu nebudete potřebovat mnoho surovin. V podstatě všechny suroviny, které jsem použila v receptu můžete najít doma. A pokud nenajdete whiskey, tak ji můžete nahradit rumem a jestliže máte doma malé děti tak tyto lanýže udělejte bez alkoholu. Ale to už nebude ono, přeci jen ten alkohol k těm vánocům celkem patří, nemyslíte? :)) To byl samozřejmě vtip, i když můj první opilecký zážitek se udál právě na vánoce. Když jsem byla malá holčička, mamka mi dala na špičku jazyka ochutnat vaječný likér a mě strašně zachutnal. I přes přísný zákaz upíjení vaječňáku, jsem na tajňačku chodila do lednice a upíjela jsem ho. Později u rozdávání dárků pod stromečkem jsem byla odhalena, když jsem se potácela s dárečky:)). No byl z toho poprask...možná už od té chvíle mám zafixováno, že vánoce mají obsahovat alespoň jednu sladkost s alkoholem ...nebo také ne :))
Počet porcí : cca 15 ks
SUROVINY :
- 130 g lískových oříšků pomletých najemno
- 80 g kvalitní více procentní čokolády
- 50 g datlové pasty
- 30 g kokosového oleje bez parfemace
- 25 g kakaového másla
- 2 polévkové lžíce whiskey
- 1 ks vanilkového lusku
- Špetka soli
Na obalení :
- Kvalitní čokoláda
- Zlatý jedlý prášek
POSTUP :
V míse smícháme pomleté lískové oříšky, datlovou pastu, sůl a vanilkový lusk. V rendlíku rozpustíme kakaové máslo, kokosový olej a čokoládu. Po rozpuštění čokoládu dáme stranou a nalijeme do ní whiskey. Důkladně zamícháme a vlijeme do misky k sypkým surovinám. Spojíme všechny suroviny v jedno kompaktní těsto.
Nyní máte možnost buď vytvářet kuličky nebo tuto hotovou směs vložit do silikonové formy s tvarem pralinek nebo bonbónů.
Takto připravené pralinky vložíme do mrazáku alespoň na 2 hodiny.
Poté si rozpustíme čokoládu a zmrzlé pralinky v ní obalujeme. Necháme čokoládu ztuhnout a poté ji jemně nastříkáme zlatou barvou.
Uchovávat můžete v lednici ale i v mrazáku, kde Vám pralinky vydrží delší dobu.
Přeji dobrou chuť