Čokoládový koláč s opilými třešněmi

01.02.2023

Opilé třešně. Znáte toto slovní spojení? Určitě ano. Jsou to v podstatě čerstvé třešně naložené v alkoholu. Já osobně je doma nedělám, ale mám strašně úžasnou kamarádku Marcelku, která tuto dobrůtku dělá a letos mi jich donesla docela hodně. No a jakmile jsem ty třešně držela v ruce, ihned jsem si k nim představila kombinaci chutí jemného čokoládového krému, společně s kardamomem a badyánem. A to vše na odlehčeném koláčovém korpusu, který se rozpadá v ústech. Asi jsem trochu staromódní, ale ta kombinace chutí je tak úžasná, že kdyby si člověk nedopřál tento čokoládový koláč s opilými třešněmi, byl by to opravdu hřích. Takže díky Marcelce, protože bez ní by tento recept asi zřejmě nikdy nebyl na blogu. Když nad tím tak přemýšlím, je strašně pěkné, když si člověk uvědomí, že má kolem sebe tak skvělé lidi a že se mohou vzájemně potěšit např. opilými třešněmi a na oplátku pak čokoládovým koláčem z nich. Hmm...když to vezmu kolem a kolem, tak Marcelka mi dává hodně surovin, ze kterých poté dělám dobroty a nosím jí je. Teda ne jenom jí.  Hmm... možná proto mi tak často něco dává:). Ona totiž strašně ráda mlsá... No, takže jestli jste také milovníci sladkého, určitě si tento koláč doma udělejte, je famózní a Vaše chuťové pohárky budou jásat radostí :))

SUROVINY :

Těsto :

  • 100 g lísko-oříškové mouky
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky
  • 60 g kokosového oleje
  • 85 ml vody
  • 4 polévkové lžíce kokosového cukru
  • 2 polévkové lžíce karobu
  • 8 g prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička mletého kardamonu
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • Špetka soli

Náplň :

  • 0,5 litrová sklenice třešní naložených v alkoholu
  • 260 g hořké čokolády
  • 40 g kakaového másla
  • 250 ml sojové smetany ke šlehání
  • 1/2 čajové lžičky mletého badyánu
  • 1/2 čajové lžičky mletého kardamonu

Na ozdobu :

  • 3 ks čerstvých fíků
  • Cca 10 ks naložených třešní
  • Jedlé květy
  • Karob /kakao
Čokoládový koláč s opilými třešněmi
Čokoládový koláč s opilými třešněmi

POSTUP :

V první řadě si rozehřejeme troubu na 180°C a nachystáme si koláčovou formu o průměru 28 cm. Formu můžeme rovnou vymazat a vysypat moukou nebo vystlat pečícím papírem.

Do velké mísy nasypeme oříškovou mouku, pšeničnou mouku, kypřicí prášek, sůl, kardamom, muškátový oříšek, karob a zamícháme. Do hrnečku si dáme kokosový cukr a kokosový olej a necháme rozpustit v mikrovlnné troubě. Rozpuštěný a jemně vychladlý olej nalijeme do misky, přidáme vodu a vypracujeme krásné hladké těsto. Trvá to cca 5 minut. Těsto vyválíme a to bud rovnou na pečícím papíře nebo na válu, vložíme do koláčové formy a prsty těsto upravíme. Poté odkrojíme přebytečné okraje a zapracujeme je do těsta. Propícháme vidličkou a dáme péct do trouby na cca 20 minut.

Mezitím si očistíme třešně od pecek a natrháme je na libovolné kousky. Do skleněné mísy dáme hořkou čokoládu a nasypeme koření. Do kastrolku si vložíme čokoládové máslo, které posléze rozpustíme.

Po 20 minutách by se měl koláč rozvonět. Vytáhneme ho z trouby a na dno koláče naskládáme natrhané třešně a polijeme je asi 1 polévkovou lžící alkoholu, ve kterém byly naloženy. Vložíme zpět do trouby na cca 10 minut. Troubu už můžeme vypnout a nechat koláč dojít vevnitř trouby.

Na plotně si rozpustíme kakaové máslo a nalijeme ho do hořké čokolády. Poté snížíme plamen a do stejného rendlíku nalijeme sojovou smetanu ke šlehání a za stálého míchání zahřejeme. Smetana se nesmí vařit. Poté nalijeme k čokoládě a necháme stát cca 4 minuty. Za pomocí metličky vyšleháme krásný hladký čokoládový krém, který nalijeme přímo na koláč a stěrkou uhladíme. Necháme vychladnout a poté dáme do lednice.

Za 1 - 2 hodinky můžeme koláč vytáhnout, posypat přes sítko karobem/kakaem, ozdobit zbylými třešněmi, rozkrájenými fíky a jedlými květy. V tuto chvíli můžete servírovat a já Vám přeji dobrou chuť