Cuketová bábovka s citrónem a mátou

23.08.2022

Všichni už víme, že cuketa se dá připravit na spousty způsobů. Čerstvá do salátů, opražená do hlavních chodů nebo smažená v těstíčku či v trojobalu. Také ale všichni víme, že je kouzelná v buchtách. Dodá jim vláčnost a na sladké chuti se nic nezmění. V podstatě ani nevíte, že tam je. Tento recept jsem dostala od kamarádky, která mi donesla do práce ochutnat buchtu. Ihned jsem jí požádala o recept a to bych nebyla já, aby si sním nepohrála a neupravila si ho:). Ten kdo mě zná, ví , že používám výrazné chutě, někdy i trochu divoké a podle někoho ne moc k sobě se hodící. Ale ten kdo ochutná, nakonec zjistí, že všechny ty kombinace spolu ladí a jsou příjemné i překvapivé. Takže se nebojte když v receptu zjistíte, že jsou tam kombinace svěží cukety, ostrého zázvoru, nakyslého citrónu, sladkého medu a ostré chuti kajenského pepře s pikantní chutí máty a to vše podtržené chutí kardamomu. Říkáte si, že to zní bláznivě? Nebo si říkáte wow...to musím vyzkoušet, protože přesně tyto suroviny používám a chutnají mi? Tak či tak, nebojte se rozbít nudu všednosti ...

Cuketová bábovka
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka s citrónem a mátou

SUROVINY :

  • 3 ks vajec z domácího chovu
  • 170 ml rostlinného oleje
  • 0,5 kg cukety
  • 400 g polohrubé mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 90 g neloupaných mandlí
  • 180 g medu/čekankového sirupu
  • 25 - 30 g zázvoru
  • Kůra z 1,5 ks citrónu
  • Šťáva z 0,5 ks citrónu
  • 25 g chia semínek
  • 2 čajové lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
  • 1,5 čajové lžičky skořice
  • 1 ks prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody

POSTUP :

Nejprve rozehřejeme troubu na 180°C a nachystáme si formu na bábovku. Vymažeme ji olejem a vysypeme polohrubou moukou. V receptu používáme jedlou sodu a citrón a po smíchání těchto surovin začne těsto ihned reagovat a začnou se v něm tvořit bublinky. Pokud tedy nebudete mít rozehřátou troubu a vymazanou formu, může se stát, že Vám těsto nevyběhne.

Cukletová bábovka s citrónem a mátou
Cukletová bábovka s citrónem a mátou

Do jedné mísy si smícháme sypké suroviny ( polohrubou mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, kardamom, kajenský pepř, skořici, kardamom) a vše důkladně promícháme. Mandle nasekáme na hrubo a spolu s chia semínky je přisypeme k sypkým surovinám a zamícháme.

V další míse si rozmixujeme vajíčka, med, olej a citrónovou šťávu do pěny. Přidáme citrónovou kůru, najemno nastrouhaný zázvor a nakonec nahrubo nastrouhanou oloupanou cuketu. Vše promícháme a do této směsi postupně přisypeme suché ingredience. Opět vše důkladně zamícháme a co nejrychleji přendáme do formy a dáme péct zhruba na 45 minut.

Záleží na Vaší troubě a na použité formě. Vše kontrolujte špejlí.

Po upečení necháme bábovku klasicky chvíli odpočinout a poté ji vyklopíme z formy. V misce smícháme 3 polévkové lžíce medu, 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy a velkou hrst nasekané máty. Touto směsí polijeme bábovku a můžeme servírovat.

Dobrou chuť.

PS. Ten kdo více sladí, přidejte více sladidla. A ten kdo nemá moc rád zázvor, dejte ho v množství cca 20 g .