Cuketová bábovka s citrónem a mátou
Všichni už víme, že cuketa se dá připravit na spousty způsobů. Čerstvá do salátů, opražená do hlavních chodů nebo smažená v těstíčku či v trojobalu. Také ale všichni víme, že je kouzelná v buchtách. Dodá jim vláčnost a na sladké chuti se nic nezmění. V podstatě ani nevíte, že tam je. Tento recept jsem dostala od kamarádky, která mi donesla do práce ochutnat buchtu. Ihned jsem jí požádala o recept a to bych nebyla já, aby si sním nepohrála a neupravila si ho:). Ten kdo mě zná, ví , že používám výrazné chutě, někdy i trochu divoké a podle někoho ne moc k sobě se hodící. Ale ten kdo ochutná, nakonec zjistí, že všechny ty kombinace spolu ladí a jsou příjemné i překvapivé. Takže se nebojte když v receptu zjistíte, že jsou tam kombinace svěží cukety, ostrého zázvoru, nakyslého citrónu, sladkého medu a ostré chuti kajenského pepře s pikantní chutí máty a to vše podtržené chutí kardamomu. Říkáte si, že to zní bláznivě? Nebo si říkáte wow...to musím vyzkoušet, protože přesně tyto suroviny používám a chutnají mi? Tak či tak, nebojte se rozbít nudu všednosti ...
Cuketová bábovka s citrónem a mátou
SUROVINY :
- 3 ks vajec z domácího chovu
- 170 ml rostlinného oleje
- 0,5 kg cukety
- 400 g polohrubé mouky
- 60 g mandlové mouky
- 90 g neloupaných mandlí
- 180 g medu/čekankového sirupu
- 25 - 30 g zázvoru
- Kůra z 1,5 ks citrónu
- Šťáva z 0,5 ks citrónu
- 25 g chia semínek
- 2 čajové lžičky mletého kardamomu
- 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
- 1,5 čajové lžičky skořice
- 1 ks prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
POSTUP :
Nejprve rozehřejeme troubu na 180°C a nachystáme si formu na bábovku. Vymažeme ji olejem a vysypeme polohrubou moukou. V receptu používáme jedlou sodu a citrón a po smíchání těchto surovin začne těsto ihned reagovat a začnou se v něm tvořit bublinky. Pokud tedy nebudete mít rozehřátou troubu a vymazanou formu, může se stát, že Vám těsto nevyběhne.
Do jedné mísy si smícháme sypké suroviny ( polohrubou mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, kardamom, kajenský pepř, skořici, kardamom) a vše důkladně promícháme. Mandle nasekáme na hrubo a spolu s chia semínky je přisypeme k sypkým surovinám a zamícháme.
V další míse si rozmixujeme vajíčka, med, olej a citrónovou šťávu do pěny. Přidáme citrónovou kůru, najemno nastrouhaný zázvor a nakonec nahrubo nastrouhanou oloupanou cuketu. Vše promícháme a do této směsi postupně přisypeme suché ingredience. Opět vše důkladně zamícháme a co nejrychleji přendáme do formy a dáme péct zhruba na 45 minut.
Záleží na Vaší troubě a na použité formě. Vše kontrolujte špejlí.
Po upečení necháme bábovku klasicky chvíli odpočinout a poté ji vyklopíme z formy. V misce smícháme 3 polévkové lžíce medu, 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy a velkou hrst nasekané máty. Touto směsí polijeme bábovku a můžeme servírovat.
Dobrou chuť.
PS. Ten kdo více sladí, přidejte více sladidla. A ten kdo nemá moc rád zázvor, dejte ho v množství cca 20 g .