Cuketová buchta

12.07.2021

Začíná sezóna cukety. A všichni to známe moc dobře. Za chvíli máme pocit, že jídla z ní jíme pořád dokola. Ale cuketa nemusí být jen obalená v trojobale a smažená. Můžeme z ní klidně udělat výbornou buchtu. Jestli jste milovníci vláčných buchet, tak vyzkoušejte tento recept. Je snadný a vhodný i pro zatvrzelé jedlíky typických buchet. Cuketa v ní nejde cítit. :)

SUROVINY :

  • 2 ks vajec
  • 100 g cukety
  • 100 g špaldové mouky
  • 40 g kokosového cukru
  • 60 ml kokosového oleje
  • 20 ml řepkového oleje
  • 30 g bramborového škrobu
  • 5 g kypřicího prášku
  • 1 lžička citrónové kůry
  • špetka soli

Poleva :

  • 60 g nasekaných mandlí a kešu ořechů
  • 70 g domácí marmelády

POSTUP :

Cuketu omyjeme a nastrouháme na jemno na struhadle. Troubu si předehřejeme na 175°C.

Z bílků si vyšleháme sníh. Mouku, škrob a kypřící prášek smícháme . Dáme stranou. Do žloutků přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme směs z mouky a ostatních surovin do vyšlehaných žloutků. Nakonec přidáme cuketu. Pomalu zamícháme sníh.

Do vymazané a vysypané formy dáme těsto a pečeme cca 25 minut.

Zkontrolujeme špejlí.

Mezitím co se peče buchta, si v misce smícháme nasekané ořechy a marmeládu. Teplou buchtu namažeme touto směsí. Necháme zchladnout a servírujeme.

Dobrou chuť