Cuketová omáčka na těstoviny
Cuketa je opravdu kouzelná potravina. Dá se z ní vařit na slano i na sladko. Tuto omáčku u nás doma strašně milujeme a to nejen kvůli tomu, že jsme milovníci cukety, ale také proto, že tato omáčka je rychlá a snadná na přípravu a opravdu výborná. Věřím, že když jí vyzkoušíte tak tento recept zařadíte do Vašeho jídelníčku. :)
SUROVINY :
- 1 ks bílé cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- 700 g zelené cukety
- 250 ml sójové smetany
- 70 g tvrdého sýra ( gouda, eidam, veganský )
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
POSTUP :
Cibuli a česnek si očistíme, cuketu důkladně omyjeme a nakrájíme na malé kostečky.
Na mírný oheň dáme do kastrolu olivový olej a zlehka opražíme cibulku do sklovatění. Přidáme česnek a cuketu. Chvíli necháme rozvonět. Poté jemně osolíme, promícháme a necháme dusit pod poklicí 15 - 20 minut. Cuketa musí být téměř rozvařená a pěkně pustí šťávu.
Přidáme sojovou smetanu a sýr nastrouhaný na jemno. Necháme sýr úplně rozpustit. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
Dochutíme solí a pepřem.
Libovolné těstoviny uvaříme dle návodu. Dáme na talíř, polijeme omáčkou a můžeme servírovat.
Dobrou chuť