Cuketová omáčka na těstoviny

03.08.2021

Cuketa je opravdu kouzelná potravina. Dá se z ní vařit na slano i na sladko. Tuto omáčku u nás doma strašně milujeme a to nejen kvůli tomu, že jsme milovníci cukety, ale také proto, že tato omáčka je rychlá a snadná na přípravu a opravdu výborná. Věřím, že když jí vyzkoušíte tak tento recept zařadíte do Vašeho jídelníčku. :)

Cuketová omáčka na těstoviny
Cuketová omáčka na těstoviny

SUROVINY :

  • 1 ks bílé cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 700 g zelené cukety
  • 250 ml sójové smetany
  • 70 g tvrdého sýra ( gouda, eidam, veganský )
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

POSTUP :

Cibuli a česnek si očistíme, cuketu důkladně omyjeme a nakrájíme na malé kostečky.

Na mírný oheň dáme do kastrolu olivový olej a zlehka opražíme cibulku do sklovatění. Přidáme česnek a cuketu. Chvíli necháme rozvonět. Poté jemně osolíme, promícháme a necháme dusit pod poklicí 15 - 20 minut. Cuketa musí být téměř rozvařená a pěkně pustí šťávu.

Přidáme sojovou smetanu a sýr nastrouhaný na jemno. Necháme sýr úplně rozpustit. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.

Dochutíme solí a pepřem.

Libovolné těstoviny uvaříme dle návodu. Dáme na talíř, polijeme omáčkou a můžeme servírovat.

Dobrou chuť