Cuketové lasagne s hráškem

14.06.2022

U nás doma absolutně zbožňujeme cuketu. Mohli bychom ji jíst každý den. Nicméně věřím, že nikoho nebaví jíst stále stejná jídla dokolečka, dokola. Ani my na tom nejsme jinak a proto se snažím vymýšlet nová jídla, chutě a kombinace. A takto v podstatě vznikl i tento recept. Hlavně je podle mě opravdu rychlý a jednoduchý. A pokud se zkombinuje cuketa, česnek, sýr a italské koření, není absolutně co zkazit. Věřte, že u nás doma se toto jídlo objevuje na jídelním stole velice často. Takže pokud jste milovníci cukety a celkově těstovin jako my doma, tak si tento recept určitě nenechte ujít. Navíc si recept můžete upravit a udělat lasagne i bez hrášku.

Cuketové lasagne
Cuketové lasagne

Počet porcí : 4 - zapékací mísa 20x27 cm

SUROVINY :

  • 450 g cukety
  • 250 ml sójové smetany
  • 190 ml pšeničného mléka
  • 40 g parmazánu
  • 60 g sýru gouda (z toho 30 g si necháme na posypání poslední části lasagní)
  • 35 - 40 g česneku
  • 2 ks vajíček z volného chovu či domácích
  • 60 g hrášku
  • 9 plátů těstovin lasagne
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

POSTUP :

Omytou cuketu nakrájíme na kolečka ( pokud máte velkou cuketu tak jí nakrájejte na půlkolečka ), osolíme, opepříme a necháme jemně vypotit.

Mezitím si do misky najemno nastrouháme česnek, sýr ( toho jen 60 g, 30 g si necháme na posypání posledního plátu lasagní ). Přidáme vejce, smetanu, mléko, sůl, pepř, oregano, tymián a vše důkladně promícháme.

Troubu rozehřejeme na 180°C a vezmeme si zapékací nádobu. Na dno zapékací nádoby dáme cca 1 - 2 cm vrstvu připravené smetanové směsi a na ni položíme první plát lasagní. Přimáčkneme jemně na dno ( pokud je zapotřebí upravit velikost lasagní, nebojte se je nalámat - vše se pak spojí ), vůbec nám nevadí, že vyplave smetanová směs zespodu. Poklademe celou vrstvu těstovin nakrájenou cuketou, posypeme hráškem a polejeme další vrstvou smetanové směsi. Položíme druhý plát lasagní, na něj nakrájenou cuketu, opět polijeme smetanovou směsí a dáváme poslední plát lasagní. Ten už jen polijeme smetanovou směsí tak, aby byl tento plát celý pokrytý a posypeme nastrouhaným zbývajícím sýrem.

V podstatě vrstvu cukety budete dávat pouze dvakrát.

Zapékací nádobu přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby na 180°C na cca 50 - 60 minut.

Poté vyjmeme z trouby, odděláme alobal a necháme ještě zapéct na cca 10 -15 minut, až dokud nám sýr na povrchu nezezlátne.

Vytáhneme z trouby a necháme ještě chvíli odpočinout, aby se lasagne lépe spojily a při krájení se nerozpadaly. Teď už jenom rozkrojíme na 4 stejné díly a servírujeme.

TIP: Formu na pečení vybírejte tak, aby byla zhruba stejně velká jako lasagne - vyhnete se zbytečnému lámání a doplňování.

Přeji dobrou chuť

Cuketovo hráškové lasagne
Cuketovo hráškové lasagne