Cuketovo – čočková polévka

17.08.2021

Druhů cuket máme několik. K nejvíce pěstovaným a konzumovaným patří druhy s různými odstíny zelené barvy slupky, světlými skvrnami a žluté. V tomto receptu jsem použila žlutou cuketu. Chuťově se nijak neliší od klasické zelené cukety. Jde jen o barevný kontrast s červenou čočkou. Cuketa je hodně oblíbená zelenina a pro hubnutí úplně ideální. Má totiž opravdu velké množství vody, vitamínu C a draslíku. Tento recept je kombinován s kořením a bylinkami typicky používanými v Indii. 

SUROVINY :

  • 500 g žluté cukety
  • 150 g červené čočky
  • 120 g cibule
  • 30 g česneku
  • 35 g zázvoru
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 ks chilli papričky ( 15g )
  • 1 lžička kari pasty
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky koriandru
  • ½ lžičky římského kmínu
  • šťáva z ¼ limetky
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Na ozdobu :

  • čerstvý koriandr
  • sojová smetana

POSTUP :

Cibuli nakrájíme na kostky a na oleji orestujeme. Poté přikryjeme pokličkou a necháme dusit cca 10 minut.

Mezitím si nakrájíme česnek, zázvor, chilli papričku a přidáme k podušené cibuli. Necháme rozvonět. Přidáme kari pastu a necháme ji rozpustit.

Přidáme nakrájenou cuketu na kostky, červenou čočku a zalijeme vývarem. Necháme vařit cca 35 minut. Rozmixujeme a přidáme zbývající koření ( kurkumu, koriandr, římský kmín ). Na mírném plameni necháme povařit cca 10 - 15 minut. Dochutíme solí, pepřem a šťávou z limetky.

Servírujeme s rostlinnou smetanou, limetkou, koriandrem a popřípadě s bagetkou.

Dobrou chuť