Cuketovo – čočková polévka
Druhů cuket máme několik. K nejvíce pěstovaným a konzumovaným patří druhy s různými odstíny zelené barvy slupky, světlými skvrnami a žluté. V tomto receptu jsem použila žlutou cuketu. Chuťově se nijak neliší od klasické zelené cukety. Jde jen o barevný kontrast s červenou čočkou. Cuketa je hodně oblíbená zelenina a pro hubnutí úplně ideální. Má totiž opravdu velké množství vody, vitamínu C a draslíku. Tento recept je kombinován s kořením a bylinkami typicky používanými v Indii.
SUROVINY :
- 500 g žluté cukety
- 150 g červené čočky
- 120 g cibule
- 30 g česneku
- 35 g zázvoru
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 ks chilli papričky ( 15g )
- 1 lžička kari pasty
- 1 lžička kurkumy
- ½ lžičky koriandru
- ½ lžičky římského kmínu
- šťáva z ¼ limetky
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Na ozdobu :
- čerstvý koriandr
- sojová smetana
POSTUP :
Cibuli nakrájíme na kostky a na oleji orestujeme. Poté přikryjeme pokličkou a necháme dusit cca 10 minut.
Mezitím si nakrájíme česnek, zázvor, chilli papričku a přidáme k podušené cibuli. Necháme rozvonět. Přidáme kari pastu a necháme ji rozpustit.
Přidáme nakrájenou cuketu na kostky, červenou čočku a zalijeme vývarem. Necháme vařit cca 35 minut. Rozmixujeme a přidáme zbývající koření ( kurkumu, koriandr, římský kmín ). Na mírném plameni necháme povařit cca 10 - 15 minut. Dochutíme solí, pepřem a šťávou z limetky.
Servírujeme s rostlinnou smetanou, limetkou, koriandrem a popřípadě s bagetkou.
Dobrou chuť