Domácí seitan gyros s tzatziki v pita chlebu

04.02.2024
Výroba domácího seitanu není vůbec složitá. Pokud chcete dosáhnout té nejlepší chuti, bude vždy zapotřebí si na jeho výrobu nebo spíše na naložení najít více času. Samotná výroba trvá cca 1 - 2 hodinky, ale pro jeho samotnou výslednou chuť je důležité domácí seitan naložit alespoň na 24 hodin. Ať už budete dělat jakýkoliv recept, je vždy lepší seitan nechat déle naložený. Vsákne do sebe veškeré chutě a věřte, že to stojí za to. Ke gyrosu zřejmě nemusím nic dodávat. Za mě je nejlepší kombinace vegan gyrosu s pita chlebem, čerstvou červenou cibulí, zeleninou dle Vašeho výběru a s domácími tzatziki. Když dělám seitan gyros, recepturu na tzatziki mám upravenou tak, aby byly svěžejší a vláčnější. Vše se potom spojí a vytvoří ten správný zážitek z jídla. Pokud jste si ještě nezkoušeli vyrobit domácí seitan, doporučuji to vyzkoušet... je to levné, chuť si upravíte podle sebe a můžete s ním kouzlit. Když se podíváte na celý recept, může na Vás působit složitě, protože je docela dost rozsáhlý. Ale o co v tomto receptu převážně jde, je samotný recept na SEITAN GYROS. Ten zbytek je jen inspirace pro Vás, jak si celé jídlo zkompletovat. Co si dáte dovnitř za dresink či zeleninu je jen na Vás. Takže se nebojte a klidně se jen podívejte na přípravu seitanu :))

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

Seitan :

  • 180 g pšeničné bílkoviny
  • 30 g lahůdkového droždí
  • 2 čajové lžičky oregana
  • 2 čajové lžičky uzené papriky
  • 2 čajové lžičky sušeného česneku
  • 2 čajové lžičky gyros koření
  • 70 ml horké vody
  • 120 ml studené vody
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 kostka vegan nekuře bujonu (mám z DM drogerie)
  • 1,5 čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 1 polévková lžíce oleje

Marináda:

  • 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 4 stroužky česneku nastrouhané na jemno
  • 2 čajové lžičky gyros koření

Odlehčené tzatziki :

  • 300 g okurky
  • 140 g vegan řeckého jogurtu
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 1 – 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Kompletace:

  • 4 ks pita chleba
  • 1-2 ks rajčat
  • 1 ks velké červené cibule
  • 4 hrsti zeleného salátu

POSTUP :

Začneme s výrobou seitanu a to nejlépe den předem. V jedné míse smícháme sypké ingredience (droždí, pšeničnou bílkovinu, veškeré sypké koření) zamícháme a dáme stranou. V druhé míse si rozdrobíme bujon a zalijeme horkou vodou. Necháme rozpustit, přidáme studenou vodu a zbytek ingrediencí. Důkladně zamícháme a poté přisypeme sypkou část. Zapracujeme lžící a následně rukama alespoň 5 minut. Necháme seitan odpočinout v pokojové teplotě cca 30 minut.

Do hrnce vložíme napařovák a vysteleme celý hrnec alobalem a to tak, aby i kus přečníval na zakrytí hrnce. Ze seitan těsta vytvoříme 4 zhruba stejné bochánky, vložíme je do hrnce, přikryjeme alobalem a dáme vařit na 45 minut.

Po uvaření a vychladnutí seitan nakrájíme na libovolné nudličky, uděláme marinádu (smícháním všech suroviny dohromady) a důkladně promícháme. Vložíme do mísy a do lednice nejlépe do druhého dne.

Druhý den gyros seitan vytáhneme, aby měl pokojovou teplotu, a mezitím si uděláme tzatziki. Do misky nastrouháme okurek na hrubo, posolíme a necháme pustit vodu. Poté vyždímáme v utěrce nebo vymačkáme v ruce. Okurek smícháme se zbytkem ingrediencí, u česneku a citrónu přidávejte postupně. Je možné, že bude stačit první uvedené množství. Dochutíme solí a pepřem a vložíme do lednice. Alespoň na 1 hodinku.

V tuto chvíli budeme pražit gyros a vše kompletovat do pita chleba. Nakrájíme rajče i cibuli na měsíčky, opláchneme a osušíme libovolný zelený salát.

Na pánvičce na 1 polévkové lžíci oleje opražíme seitan gyros. Smažíme ho tak dlouho, dokud nebude mít sem tam opraženou křupavou kůrčičku. Pita chleba můžete rozehřát na pánvičce, rozkrojte, do chleba dejte tzatziki, salát, sem tam rajče, cibuli a seitan. Poté ještě pokapte tzatziki.

Máte hotovo. A já Vám přeji dobrou chuť