Drožďová polévka s kapustou
Tato polévka je svojí chutí opravdu zajímavá. Kombinace droždí a růžičkové kapusty je prostě kouzelná a zvláště do chladného počasí je ideální volbou. A pokud byste nad receptem z takovýchto ingrediencí snad váhali, tak zde je pár zajímavostí o kouzelném droždí. Droždí obsahuje velké množství vitamínu B, který pozitivně ovlivňuje činnost krevní a nervové soustavy, má vliv na zdravou pokožku i dobrý zrak. Navíc napomáhá s nespavostí, depresemi a únavou. Tak co, stále váháte? U nás doma totiž hrají roli nejen benefity, které dostáváme z jídla, ale i výborná chuť. A tu Vám zaručuji :)
SUROVINY :
- 400 g syrových brambor
- 340 g růžičkové kapusty
- 150 g čerstvé mrkve
- 90 g čerstvé petržele
- 42 g čerstvého droždí
- 120 g cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1,3 litrů zeleninového vývaru
- 1 lžička kurkumy
- 3 ks bobkového listu
- 6 kuliček nového koření
- 1 lžička celého kmínu
- 2 lžičky nasekaného libečku
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Očistíme veškerou zeleninu a důkladně ji omyjeme.
Cibuli nakrájíme na kostečky a vložíme do rozpáleného oleje. K cibuli přidáme bobkový list, nové koření, kmín a společně dusíme pod pokličkou cca 5 minut.
Mezitím si nakrájíme mrkev, petržel a brambory na přibližně stejné kostky, Růžičkovou kapustu rozkrojíme podélně na půl.
Po 5 minutách, když je cibulka pěkně podušená a koření se příjemně rozvonělo, rozdrobíme přímo do hrnce celou kostku droždí. Za stálého míchání droždí rozpustíme.
Přihodíme mrkev, petržel a brambory a cca 3 minuty pražíme. Poté přidáme kapustu, kurkumu a necháme rozvonět. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí zeleniny.
Když jsou mrkev a brambory uvařené na zkus, dochutíme solí,
pepřem a nasekaným libečkem.
Dobrou chuť