Drožďová polévka s kapustou

24.01.2022

Tato polévka je svojí chutí opravdu zajímavá. Kombinace droždí a růžičkové kapusty je prostě kouzelná a zvláště do chladného počasí je ideální volbou. A pokud byste nad receptem z takovýchto ingrediencí snad váhali, tak zde je pár zajímavostí o kouzelném droždí. Droždí obsahuje velké množství vitamínu B, který pozitivně ovlivňuje činnost krevní a nervové soustavy, má vliv na zdravou pokožku i dobrý zrak. Navíc napomáhá s nespavostí, depresemi a únavou. Tak co, stále váháte? U nás doma totiž hrají roli nejen benefity, které dostáváme z jídla, ale i výborná chuť. A tu Vám zaručuji :) 

SUROVINY :

  • 400 g syrových brambor
  • 340 g růžičkové kapusty
  • 150 g čerstvé mrkve
  • 90 g čerstvé petržele
  • 42 g čerstvého droždí
  • 120 g cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1,3 litrů zeleninového vývaru
  • 1 lžička kurkumy
  • 3 ks bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2 lžičky nasekaného libečku
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Očistíme veškerou zeleninu a důkladně ji omyjeme.

Cibuli nakrájíme na kostečky a vložíme do rozpáleného oleje. K cibuli přidáme bobkový list, nové koření, kmín a společně dusíme pod pokličkou cca 5 minut.

Mezitím si nakrájíme mrkev, petržel a brambory na přibližně stejné kostky, Růžičkovou kapustu rozkrojíme podélně na půl.


Po 5 minutách, když je cibulka pěkně podušená a koření se příjemně rozvonělo, rozdrobíme přímo do hrnce celou kostku droždí. Za stálého míchání droždí rozpustíme.

Přihodíme mrkev, petržel a brambory a cca 3 minuty pražíme. Poté přidáme kapustu, kurkumu a necháme rozvonět. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí zeleniny.

Když jsou mrkev a brambory uvařené na zkus, dochutíme solí, pepřem a nasekaným libečkem.

Dobrou chuť