Dýňové lasagne

21.11.2022

Lasagne se dají dělat snad z jakékoliv zeleniny. Můžou být  masové či veganské. Myslím, že tady si Vaše fantazie může pohrát, jen si samozřejmě musíte dávat pozor na kombinace chutí. Nebudu Vám lhát, že tento recept není docela časově náročný, ale stojí to za to. Věřím, že se necháte přemluvit a alespoň jedenkrát v roce, na nějaký chladný podzimní den, si tyto dýňové lasagne připravíte. Díky tomu, že se celá směs vaří cca hodinku, se chutě dýně, mrkve, rajčat, podzimního koření a šalvěje spojí krásně dohromady. A vy už pak nemusíte nic nijak zvláště dodělávat a dochucovat. Pak už jen naskládáte vrstvy na sebe a pečete v troubě cca další hodinku. I když je toto lehce delší recept a naděláte si trochu více nádobí, tyto dýňové lasagne za to opravdu stojí. Určitě je vyzkoušejte .. :))

Počet porcí : 4 velké porce

SUROVINY :

  • 9 ks plátů lasagní
  • 130 g sojového granulátu
  • 640 g dýně hokaido
  • 160 g cibule
  • 20 g česneku
  • 2 čajové lžičky nasekané šalvěje
  • 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
  • 400 g krájených rajčat v plechu
  • 140 g mrkve
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 čajová lžička pomerančového pepře
  • 7 ks hřebíčku
  • 2 ks bobkového listu
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 11 g čerstvého zázvoru
  • 2 g čerstvé kurkumy / 1/2 čajové lžičky sušené mleté kurkumy
  • 150 g - 200 g vegan smoked sýra
  • 500 ml vody
  • 1/2 červené chilli papričky

POSTUP :

Jako první dáme vařit sojový granulát podle návodu, nejlépe však do zeleninového vývaru. Mezitím co se granulát vaří, si připravíme veškerou zeleninu. Dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka, mrkev, cibuli, česnek a zázvor očistíme. Cibuli, chilli a dýni nakrájíme na kostky, mrkev nastrouháme nahrubo, česnek, zázvor a kurkumu si nastrouháme najemno.

Na další plotnu si dáme na mírný oheň hrnec s olejem. Vložíme cibuli a chilli papričku a dusíme pod poklicí cca 10 minut.

Poté přidáme zázvor, česnek, kurkumu a necháme vše rozvonět. Poté přidáme dýni a mrkev, zamícháme a necháme cca 5 minut pražit. Přidáme veškeré zbylé koření (hřebíček si nadrťte v hmoždíři), rozvoníme a zalijeme krájenými rajčaty a 200 ml vody. Osolíme a necháme na mírném ohni vařit cca 50 minut, než se všechny chutě spojí a dýně se téměř rozvaří. Mezitím se uvařil sojový granulát, tak z něj nezapomeňte vymačkat přebytečnou vodu a dejte ho stranou.

Jakmile je dýně rozvařená, vyjmeme bobkový list a šťouchadlem na brambory vše rozmačkáme. Nyní je směs velmi hustá, takže postupně přiléváme 300 ml vody, aby nám směs jemně zřídla. Necháme projít varem a vaříme ještě cca 5 minut. Nyní můžeme chuť ještě doladit solí, pepřem či skořicí.

Předehřejeme si troubu na 180°C, nachystáme si zapékací misku o velikosti 25 cm X 20 cm a nastrouháme najemno sýr.

2 žufánky dýňové směsi dáme na dno zapékací mísy, zbytek směsi pak smícháme s uvařeným granulátem.

Vrstvení: na dně mísy je dýňové pyré, na to dáme tři pláty lasagní vedle sebe, na to směs dýně s granulátem (mě to vyšlo na cca 3 - 3,5 žufánku směsi), na to pak nastrouhaný sýr. Nyní vrstvu lasagní, směs dýně a granulátu, na to nastrouhaný sýr a poslední vrstva je už ta vrchní a tam dáme vrstvu lasagní, na to zbytek směsi (ten mi už vyšel na cca 2 žufánky) a na to poslední vrstvu nastrouhaného sýra. Zakryjeme alobalem a dáme péct do trouby na 50 - 60 minut, poté alobal odděláme a pečeme dalších 10 - 15 minut, dokud nám povrch pěkně nezezlátne.

A máte hotovo. Přeji dobrou chuť