Dýňové noky s nivovou omáčkou

07.10.2024
Toto jídlo sice není veganské, ale jak tak jednoduché a lahodné, že stojí za hřích. Miluji toto období dýní. Je to levná surovina, lokální a navíc se z ní dá uvařit snad cokoliv. Buchta, chleba, omáčka, polévka, sladký krém, cheesecake atd... Dokonce i lahodné noky, které ozvláštní Váš jídelní stůl. Jestliže jste milovníci knedlíků a ještě jste nezkoušeli dýňové, musíte vyzkoušet. Do těsta jsem přidala nečekaně podzimní koření, jako je muškátový oříšek, muškátový květ a šalvěj. Tato kombinace koření pozvedne a zvýrazní chuť dýňových noků. A jestliže nemáte rádi sýrové omáčky, nevadí. Tyto noky budou výborné i s veganskou slaninou nebo jen tak s opraženým česnekem a šalvějí. No vyzkoušejte sami a uvidíte :))

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

Dýňové noky :

  • 250 g dýně hokaido / máslové dýně
  • 50 g vody
  • 195 g špaldové mouky
  • 1 ks domácího vejce
  • 8 – 10 g česneku
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 čajové lžičky muškátového květu
  • 1 – 2 čajové lžičky sušené šalvěje
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Nivová omáčka :

  • 250 ml sójové smetany
  • 50 ml zeleninového vývaru
  • 100 g nivy
  • 120 g blue rival sýra
  • 4 g česneku

Dýňové noky a krémová nivová omáčka
Dýňové noky a krémová nivová omáčka

POSTUP :

Nejprve si dáme vařit dýni s vodou, solí a pepřem do změknutí a poté hotové pyré dáme vychladit.

Do misky si dáme mouku, muškátový oříšek i květ, šalvěj a zamícháme. Doprostřed vložíme rozmixované dýňové pyré bez hrudek, vejce a vše promícháme. Vzniklou směs vložíme na vál a vypracujeme jemné a kompaktní těsto. Necháme ho přikryté cca 30 minut odpočinout.

Mezitím si uděláme omáčku. A to tak, že do hrnce nalijeme smetanu, vývar, rozdrobíme oba dva druhy sýra a na mírném ohni necháme sýr rozpustit. Poté přidáme česnek a pepř, který necháme rozvonět a stáhneme z plotny.

Do velkého hrnce dáme vařit vodu se solí. Těsto si rozdělíme na půl a poté odkrajujeme z těsta kousky zhruba stejné 9 gramové velikosti, ze kterých budeme dělat kuličky. Jakmile začne voda vřít, vložíme připravené noky. Jakmile noky vyplavou na povrch, necháme je vařit ještě 5 – 8 minut. Obětujte jeden nok jako testovací a vyzkoušejte, zda je uvařený i uprostřed. Poté je vytáhněte do menšího hrnce, pokapejte olejem a ihned veškeré noky obalte v oleji.

Jakmile máte noky uvařené, můžete servírovat a já Vám přeji dobrou chuť.