Dýňové noky s nivovou omáčkou
Toto jídlo sice není veganské, ale jak tak jednoduché a lahodné, že stojí za hřích. Miluji toto období dýní. Je to levná surovina, lokální a navíc se z ní dá uvařit snad cokoliv. Buchta, chleba, omáčka, polévka, sladký krém, cheesecake atd... Dokonce i lahodné noky, které ozvláštní Váš jídelní stůl. Jestliže jste milovníci knedlíků a ještě jste nezkoušeli dýňové, musíte vyzkoušet. Do těsta jsem přidala nečekaně podzimní koření, jako je muškátový oříšek, muškátový květ a šalvěj. Tato kombinace koření pozvedne a zvýrazní chuť dýňových noků. A jestliže nemáte rádi sýrové omáčky, nevadí. Tyto noky budou výborné i s veganskou slaninou nebo jen tak s opraženým česnekem a šalvějí. No vyzkoušejte sami a uvidíte :))
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
Dýňové noky :
- 250 g dýně hokaido / máslové dýně
- 50 g vody
- 195 g špaldové mouky
- 1 ks domácího vejce
- 8 – 10 g česneku
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 čajové lžičky muškátového květu
- 1 – 2 čajové lžičky sušené šalvěje
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Nivová omáčka :
- 250 ml sójové smetany
- 50 ml zeleninového vývaru
- 100 g nivy
- 120 g blue rival sýra
- 4 g česneku
POSTUP :
Nejprve si dáme vařit dýni s vodou, solí a pepřem do změknutí a poté hotové pyré dáme vychladit.
Do misky si dáme mouku, muškátový oříšek i květ, šalvěj a zamícháme. Doprostřed vložíme rozmixované dýňové pyré bez hrudek, vejce a vše promícháme. Vzniklou směs vložíme na vál a vypracujeme jemné a kompaktní těsto. Necháme ho přikryté cca 30 minut odpočinout.
Mezitím si uděláme omáčku. A to tak, že do hrnce nalijeme smetanu, vývar, rozdrobíme oba dva druhy sýra a na mírném ohni necháme sýr rozpustit. Poté přidáme česnek a pepř, který necháme rozvonět a stáhneme z plotny.
Do velkého hrnce dáme vařit vodu se solí. Těsto si rozdělíme na půl a poté odkrajujeme z těsta kousky zhruba stejné 9 gramové velikosti, ze kterých budeme dělat kuličky. Jakmile začne voda vřít, vložíme připravené noky. Jakmile noky vyplavou na povrch, necháme je vařit ještě 5 – 8 minut. Obětujte jeden nok jako testovací a vyzkoušejte, zda je uvařený i uprostřed. Poté je vytáhněte do menšího hrnce, pokapejte olejem a ihned veškeré noky obalte v oleji.
Jakmile máte noky uvařené, můžete servírovat a já Vám přeji dobrou chuť.