Dýňovo-batátový krém s cizrnou
Znám spousty lidí, kteří nemají rádi dýňové polévky. A také znám spousty lidí, které jsem přesvědčila o tom, že tomu tak nemusí být. Krásným příkladem, je tato dýňovo batátová polévka. Jemnou chuť dýně, batátů a cizrny podtrhne zauzená chuť přidaného koření od značky PÖDÖR a celý tzv. wow zážitek z této jednoduché polévky, plné vlákniny, vitamínů, minerálů a bílkovin zajistí dýňový olej PÖDÖR v bio kvalitě. Dýňový olej má báječnou oříškovou chuť a nejlepší je ho servírovat za studena. A to tak, že ho přidáte do polévky, zeleninových salátů, těstovin, dokonce i na palačinky. Můžete s ním ochutit i různé dezerty jako je dýňová buchta nebo také zmrzlina. Dýňový olej je velice zdravý, dokonce se doporučuje jíst ho denně dvě čajové lžičky na lačno. Obsažené látky v dýňovém oleji podporují zdraví srdce, prostaty. Pozitivně ovlivňuje metabolismus, podporuje přirozenou obranyschopnost, zmírňuje nežádoucí symptomy menopauzy. Příznivě působí na pleť, vlasy, nehty, zlepšuje náladu, spánek i paměť. Takže nejenom, že Vám krásně dochutí polévku, ale opět uděláte i něco pro svoje zdraví. Nezapomeňte, že oleje lisované za studena vždy vybírejte v té nejlepší kvalitě a to nejen kvůli jejich složení, ale převážně kvůli jejich chuti. Jakmile totiž ochutnáte kvalitně zpracovaný olej, jiný už nikdy nebudete chtít;))
SUROVINY :
- 320 g máslové dýně / dýně hokaido
- 320 g batátů
- 110 g cibule
- 30 g česneku
- 240 - 280 g čerstvých rajčat / konzervovaných rajčat
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 2 čajové lžičky BBQ RUB smoke PÖDÖR
- 1 čajová lžička kari
- 1 ks chilli papričky
- 1,5 čajové lžičky uzené papriky PÖDÖR
- 1 čajová lžička uzené soli PÖDÖR
- 600 – 800 ml zeleninového vývaru
- 100 g sterilované cizrny
- 250 ml rostlinné smetany
- 3 kapky uzeného aroma
Na ozdobu :
- 140 - 180 g sterilované cizrny
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 čajová lžička BBQ RUB smoke PÖDÖR
- Petrželová nať
- Dýňový olej PÖDÖR
- Chlebové krutony / pečené batáty
POSTUP :
Troubu si rozehřejeme na 190°C. Do zapékací misky vložíme oloupané a nakrájené batáty, oloupanou a nakrájenou dýni, očištěnou a nakrájenou cibuli, očištěný česnek v celku, chilli papričku (ta nemusí být), sůl, trochu vody a pečeme cca 45 minut. Poté přidáme cizrnu, rajčata, rostlinný olej, veškeré koření jako je uzená paprika, kari, uzená sůl, BBQ smoke koření a pečeme dalších 15 minut.
Na další plech s pečicím papírem/do zapékací misky vložíme cizrnu smíchanou s olejem a kořením a pečeme do zezlátnutí, cca 20 minut. V troubě si můžeme rovnou připravit i chlebové krutony. Z trouby jsou pěkně propečené a nejsou tolik mastné. Po upečení dáme cizrnu i krutony stranou.
Upečenou zeleninu vložíme do hrnce, zalijeme horkým vývarem, smetanou a rozmixujeme tyčovým mixérem. Nyní doladíme veškerou chuť uzeným aroma, solí a pepřem nebo uzenou solí, ale to jen v případě, že není polévka slaná.
Hotovou polévku můžeme tedy servírovat do misky, ozdobenou pečenou cizrnou, krutony, nasekanou petrželkou a dýňovým olejem. Pokud nemáte rádi pečivo, můžete krutony zaměnit za pečené batáty nakrájené na kostky s jednou polévkou lžící oleje a jednou lžičkou koření BBQ RUB smoke. A já Vám přeji dobrou chuť