Dýňový cheesecake

04.06.2021

Dýně hokaido nemusí být upravována jen na slano. Výborná je i do sladkých jídel, kde ale třeba podpořit její chuť např. citrónem nebo skořicí a podobně.

SUROVINY :

  • 250 g pyré z dýně hokaido
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 100 g lučiny
  • 2 ks vajec
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • šťáva z ½ citrónu
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 250 g lotus sušenek
  • 60 g kokosového oleje

POSTUP :

Lotus sušenky dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Přidáme rozpuštěný kokosový olej a promícháme. Tuto směs dáme na dno dortové formy o průměru 25 cm, vyloženou pečicím papírem. Dáme stranou.

V míse smícháme tvaroh, lučinu, vejce, sirup, citrónovou šťávu a metlou ušleháme do hladké konzistence. Do malého hrníčku oddělíme cca 2 lžíce této směsi. Do zbytku směsi v míse přidáme pyré z dýně a skořici. Důkladně promícháme, aby ve směsi nebyly hrudky. Po přidání pyré musí být směs řidčí, než byla doposud. Jestli se tak nestane, přidejte trochu mléka a důkladně promíchejte. Záleží na tom,  jak husté máte dýňové pyré.

Tuto směs nalijeme do dortové formy na sušenky. Vezmeme čistou tvarohovou směs, kterou jsme si dali stranou do hrníčku a postupně lžící dáme nahoru na dýňovou část. Dlouhou špejlí roztíráme a vytvoříme libovolné obrazce.

Dáme do trouby, vyhřáté na 160°C a pečeme pozvolna 50 - 60 minut. Troubu vypneme a cheesecake v ní necháme ještě trochu zchladnout.

Po úplném vychladnutí dáme ještě alespoň na 1 hodinu do lednice. Nejlépe však do druhého dne.

Teď už cheesecake můžeme vytáhnout z formy a rozkrájet.

Dobrou chuť