Dýňový cheesecake
Dýně hokaido nemusí být upravována jen na slano. Výborná je i do sladkých jídel, kde ale třeba podpořit její chuť např. citrónem nebo skořicí a podobně.
SUROVINY :
- 250 g pyré z dýně hokaido
- 500 g polotučného tvarohu
- 100 g lučiny
- 2 ks vajec
- 4 lžíce javorového sirupu
- šťáva z ½ citrónu
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 250 g lotus sušenek
- 60 g kokosového oleje
POSTUP :
Lotus sušenky dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Přidáme rozpuštěný kokosový olej a promícháme. Tuto směs dáme na dno dortové formy o průměru 25 cm, vyloženou pečicím papírem. Dáme stranou.
V míse smícháme tvaroh, lučinu, vejce, sirup, citrónovou šťávu a metlou
ušleháme do hladké konzistence. Do malého hrníčku oddělíme cca 2 lžíce této
směsi. Do zbytku směsi v míse přidáme pyré z dýně a skořici. Důkladně promícháme, aby
ve směsi nebyly hrudky. Po přidání pyré musí být směs řidčí, než byla doposud. Jestli se tak nestane, přidejte trochu mléka a důkladně promíchejte. Záleží na tom, jak husté máte dýňové pyré.
Tuto směs nalijeme do dortové formy na sušenky. Vezmeme čistou tvarohovou směs, kterou jsme si dali stranou do hrníčku a postupně lžící dáme nahoru na dýňovou část. Dlouhou špejlí roztíráme a vytvoříme libovolné obrazce.
Dáme do trouby, vyhřáté na 160°C a pečeme pozvolna 50 - 60 minut. Troubu vypneme a cheesecake v ní necháme ještě trochu zchladnout.
Po úplném vychladnutí dáme ještě alespoň na 1 hodinu do lednice. Nejlépe však do druhého dne.
Teď už cheesecake můžeme vytáhnout z formy a rozkrájet.
Dobrou chuť