Dýňový salát s krutony
Teplé saláty neodmyslitelně patří k podzimu. Nejenže využíváme sezónní zeleninu, navíc nás teplé saláty pěkně zahřejí. A když si sestavíte správně zeleninový salát, tak aby obsahoval jak vlákninu, sacharidy, zdravé tuky i bílkoviny máte z toho plnohodnotné skvělé jídlo. Tento recept je přesně podle mých oblíbených chutí a navíc můj tzv. všelék (vypálí všechny bacily). Najdete zde sladkou pečenou dýni a mrkev, svěží rajčata a ostřejší chuť čerstvého zázvoru a česneku. Takhle to prostě miluji. Zbožňuji pestrost chutí v jídle a zajímavé kombinace sladkého, slaného, svěžího a pikantního zároveň. Pokud nevíte co tím myslím, vyzkoušejte tento recept na dýňový salát s krutony. A pokud víte co tím myslím a jste stejní milovníci takovýchto rozmanitých chutí, tak mi potom napište jak vám chutnal tento salát.
Počet porcí : 2 porce
SUROVINY:
- 2 krajíce staršího chleba
- 200 g dýně hokaido
- 50 g mrkve
- 70 g bílé cibule
- 4 snítky tymiánu
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- Sůl dle chuti - já dávám 2 špetky
- Pepř dle chuti
- 200 g rajčat
- 90 - 100 g uvařené černé čočky
Zálivka :
- 4 polévkové lžíce dýňového oleje
- 2 polévkové lžíce vody
- 2 čajové lžičky citrónové šťávy
- 7 g česneku - pokud nejste příliš na česnek tak stačí 4 g
- 7 g zázvoru - pokud nejste příliš na zázvor tak stačí 4 g
- Špetka soli
Na ozdobu :
- Konopná semínka
- Oblíbené klíčky
- Petrželová nať
POSTUP :
Nejprve si uděláme krutony. Rozehřejeme troubu na 200°C a vezmeme si plech s pečicím papírem. Chleba nakrájíme na cca 2-3 cm velké kostky, přesuneme na plech, pokapeme rostlinným olejem a za pomoci rukou vše promícháme tak, aby se nám všechny kousky promastily. Dáme péct do trouby, dokud nám krutony pěkně nezezlátnou.
Mezitím očistíme, omyjeme a nakrájíme cibuli na půlměsíčky, mrkev na kolečka a dýni na cca 3 cm velké kostky. Vložíme do mísy, přidáme 1 polévkovou lžíci oleje, sůl, pepř, koření a vše opět důkladně promícháme.
Z trouby vytáhneme plech s krutony, sesypeme je a klidně na ten stejný plech vložíme přichystanou zeleninu. Vložíme do trouby na 190°C a za občasného promíchání pečeme 25-30 minut.
Zatím co se zelenina peče, nakrájíme do misky rajče a připravíme si zálivku. Ten kdo nemá moc rád česnek a zázvor, použije menší dávkování (viz sekce "Suroviny"). Do sklenice nastrouháme česnek, zázvor, přidáme dýňový olej, citrónovou šťávu a vše promícháme. Poté přidáme vodu a opět promícháme.
Po 30 minutách vytáhneme pečenou zeleninu, přisypeme do mísy k rajčatům, přidáme krutony, černou čočku a zalijeme zálivkou. Vše pěkně promícháme a rozdělíme na 2 talíře. Posypeme konopnými semínky, petrželkou a ozdobíme klíčky.
Dobrou chuť