Fava ze žlutého hrachu

03.10.2023
Fava je speciální odrůda hrachu pocházející převážně z Řecka. Barvou a chutí se jemně podobá našemu českému žlutému hrachu. Většinou se kaše z této luštěniny podává jako hlavní jídlo nebo příloha. Nechala jsem se inspirovat řeckými recepty a vymyslela jsem neuvěřitelnou kombinaci chutí na skvělou, nejen podzimní, pomazánku plnou bílkovin ze žlutého hrachu. Jestliže mě sledujete delší dobu moc dobře víte, že miluji luštěniny a zbožňuji práci s nimi. Tento recept není jen obyčejná hrachová kaše. Je to recept na zdravou večerní pomazánku plnou bílkovin, vlákniny, komplexních sacharidů, vitamínu B a především neotřelé kombinace chutí. Snoubí se zde jemná chuť hrachu s citrónovou šťávou, na povrchu slaná chuť výborných zelených oliv s jemně nasládlou zkaramelizovanou cibulkou a to vše je spojené domácím zauzeným olejem. Když k tomu přidáte křupavou topinku, máte ohňostroj chutí. Takže... opět Vám poděkuje nejen Vaše tělo, ale i veškeré Vaše smysly. No možná ne sluch, pokud tedy nebudete mlaskat radostí :))

Počet porcí : 4 – 5 porcí

SUROVINY :

  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 250 g žlutého hrachu
  • 16 g česneku
  • 70 g bílé cibule
  • 100 g mrkve
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 čajová lžička celého kmínu
  • 3 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Ozdoba :

  • Zelené olivy
  • Petrželová nať

Zkaramelizovaná cibulka :

  • 250 g červené cibule
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce balzamikového octa
  • 1 čajová lžička kokosového cukru

Zauzený olej :

  • 3 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička uzené papriky
  • 1 čajová lžička uzené soli
  • 1 čajová lžička medu

Fava ze žlutého hrachu
Fava ze žlutého hrachu

POSTUP :

Nejprve si namočíme žlutý hrách a to alespoň na 2 hodiny, ale já ji namáčím alespoň na 8 hodin.

Po uplynutí namáčení si dáme vařit Favu. Rozpálíme hrnec na středním ohni a necháme zesklovatět cibulku nakrájenou na kostky. Přidáme kmín, mrkev nakrájenou na kostky, bobkový list a chvíli společně pražíme. Poté přidáme propláchnutý hrách a zalijeme vývarem. Takto vaříme alespoň 50 – 60 minut, dokud se voda nevyvaří. Během vaření párkrát směs promícháme a v posledních 10 minutách vaření hrách osolíme.

Mezitím si uděláme zauzený olej a to tak, že do sklenice dáme všechny ingredience a důkladně promícháme.

Nyní si připravíme cibulku. Tu nakrájíme na čtvrtkolečka, která vložíme do rozpáleného oleje. Smažíme do té doby, dokud cibule nezačne jemně zlátnout. V tuto chvíli přidáme cukr a zamícháme. Takto smažíme dalších 5 minut. Jako poslední složku přidáme balzamikový ocet a společně prohříváme cca 5 minut. Cibulka je hotová a dáme ji stranou.

Po 60 minutách vytáhneme z hrachu bobkový list a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Postupně přidáváme 2 polévkové lžíce olivového oleje a citrónové šťávy. Dochutíme solí a pepřem a můžeme servírovat.

Na talíř vložíme uvařenou směs z hrachu, polijeme zauzeným olejem, posypeme nasekanými olivami, zkaramelizovanou cibulkou a nasekanou petrželovou natí.

Podáváme s topinkou na sucho, krekry, klidně i s nakrájenou mrkví a okurkem na špalíčky.

Přeji dobrou chuť