Fazolová pěna s karamelizovanou zeleninou

22.08.2024
Fazolová pěna. Přesně takto člověk cítí toto jídlo v ústech. Skvěle našlehaná fazole se zkaramelizovanou šalotkou a česnekem. Recept je inspirovaný velice známým receptem na humus. Takže milovníci humusu by měli stoprocentně zpozornět. Tak stejně jako u humusu, tak i v tomto receptu hraje hlavní role luštěnina a led. Díky němu se stává toto jídlo tak krásně našlehaným a v letním období i velice osvěžujícím. Další chutě obstará šalotka přímo uvnitř a karamelizovaná nebo i klidně ugrilovaná zelenina nahoře společně s kvalitním olivovým olejem. Miluji tento druh jídla a miluji luštěniny. Jejich konzumace má pak také opravdu spoustu výhod. Nestojí moc peněz, takže Vám nezpůsobí vítr v peněžence, mají skvělé aminokyselinové složení, vysoký obsah bílkovin a dají se použít téměř kamkoliv a na cokoliv. To znamená, že je to velmi univerzální potravina. A já si ráda šetřím čas.

Počet porcí : 2 porce

SUROVINY :

Na fazolovou pěnu :

  • 240 g sterilovaných máslových fazolí
  • 150 g šalotky
  • 6 polévkových lžic oleje
  • 35 g česneku
  • 1 polévková lžíce tahini
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 3 kostky ledu
  • 10 g vody
  • 1 čajová lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na karamelizovanou zeleninu :

  • 60 g šalotky
  • 1 ks červené kapie
  • 40 g cukety
  • 30 g rajčete
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • Jedna špetka sušeného oregana
  • Jedna špetka sušené bazalky
  • Větší špetka sušeného rozmarýnu
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na dokončení :

  • Kvalitní olivový olej
  • Bagetka / ciabatta
  • Klíčky ředkvičky
  • Čerstvě pomletý pepř

POSTUP :

V první řadě si uděláme fazolovou pěnu. Na 2 polévkových lžících rozpáleného oleje si orestujeme do zlatavé barvy šalotku nakrájenou na libovolné kousky. Poté k ní přidáme další dvě lžíce oleje a česnek nakrájený na plátky. Na mírném ohni společně smažíme dalších cca 5 minutek a poté dáme stranou vychladnout.

Do výkonného mixéru si vložíme propláchnuté fazole a další ingredience uvedené v surovinách a mixujeme do hladka. Přidáme osmaženou šalotku a česnek a opět vše mixujeme do krásné pěny. Hotovou fazolovou pěnu přendáme do misky a dáme zatím do lednice.

Mezitím si můžete v troubě opéct bagetku či ciabattu natrhanou na libovolné kusy a zkaramelizovat zeleninu.

Do rendlíku či pánvičky vložíme olej a šalotku. Tu pozvolna smažíme. Jakmile začne jemně zlátnout, přidáme nakrájenou papriku i cuketu na male kostečky. Společně smažíme do té doby, dokud nezačne zlátnout i zelenina. Nyní osolíme a opepříme, přidáme najemno nakrájená rajčata a společně smažíme dalších cca 5 minut. Jako poslední přidáváme koření, které necháme rozvonět.

Nyní můžeme servírovat. Fazolovou pěnu dáme na talíř, posypeme karamelizovanou zeleninou, pokapeme olivovým olejem a dozdobíme čerstvými klíčky a čerstvě namletým pepřem a já Vám přeji dobrou chuť