Fazolová pěna s karamelizovanou zeleninou
Fazolová pěna. Přesně takto člověk cítí toto jídlo v ústech. Skvěle našlehaná fazole se zkaramelizovanou šalotkou a česnekem. Recept je inspirovaný velice známým receptem na humus. Takže milovníci humusu by měli stoprocentně zpozornět. Tak stejně jako u humusu, tak i v tomto receptu hraje hlavní role luštěnina a led. Díky němu se stává toto jídlo tak krásně našlehaným a v letním období i velice osvěžujícím. Další chutě obstará šalotka přímo uvnitř a karamelizovaná nebo i klidně ugrilovaná zelenina nahoře společně s kvalitním olivovým olejem. Miluji tento druh jídla a miluji luštěniny. Jejich konzumace má pak také opravdu spoustu výhod. Nestojí moc peněz, takže Vám nezpůsobí vítr v peněžence, mají skvělé aminokyselinové složení, vysoký obsah bílkovin a dají se použít téměř kamkoliv a na cokoliv. To znamená, že je to velmi univerzální potravina. A já si ráda šetřím čas.
Počet porcí : 2 porce
SUROVINY :
Na fazolovou pěnu :
- 240 g sterilovaných máslových fazolí
- 150 g šalotky
- 6 polévkových lžic oleje
- 35 g česneku
- 1 polévková lžíce tahini
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 3 kostky ledu
- 10 g vody
- 1 čajová lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na karamelizovanou zeleninu :
- 60 g šalotky
- 1 ks červené kapie
- 40 g cukety
- 30 g rajčete
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- Jedna špetka sušeného oregana
- Jedna špetka sušené bazalky
- Větší špetka sušeného rozmarýnu
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na dokončení :
- Kvalitní olivový olej
- Bagetka / ciabatta
- Klíčky ředkvičky
- Čerstvě pomletý pepř
POSTUP :
V první řadě si uděláme fazolovou pěnu. Na 2 polévkových lžících rozpáleného oleje si orestujeme do zlatavé barvy šalotku nakrájenou na libovolné kousky. Poté k ní přidáme další dvě lžíce oleje a česnek nakrájený na plátky. Na mírném ohni společně smažíme dalších cca 5 minutek a poté dáme stranou vychladnout.
Do výkonného mixéru si vložíme propláchnuté fazole a další ingredience uvedené v surovinách a mixujeme do hladka. Přidáme osmaženou šalotku a česnek a opět vše mixujeme do krásné pěny. Hotovou fazolovou pěnu přendáme do misky a dáme zatím do lednice.
Mezitím si můžete v troubě opéct bagetku či ciabattu natrhanou na libovolné kusy a zkaramelizovat zeleninu.
Do rendlíku či pánvičky vložíme olej a šalotku. Tu pozvolna smažíme. Jakmile začne jemně zlátnout, přidáme nakrájenou papriku i cuketu na male kostečky. Společně smažíme do té doby, dokud nezačne zlátnout i zelenina. Nyní osolíme a opepříme, přidáme najemno nakrájená rajčata a společně smažíme dalších cca 5 minut. Jako poslední přidáváme koření, které necháme rozvonět.
Nyní můžeme servírovat. Fazolovou pěnu dáme na talíř, posypeme karamelizovanou zeleninou, pokapeme olivovým olejem a dozdobíme čerstvými klíčky a čerstvě namletým pepřem a já Vám přeji dobrou chuť