Fazolovo batátové krokety s dýňovým pyré
Plnohodnotné, chuťově naprosto vyvážené, exotické a dva v jednom. Toto a samozřejmě víc mohu říct o tomto jídle. Fazolovo batátové krokety. Je to něco mezi bramborovými kroketami a falafelem. Ale chuťově Vás to zavede na okraj Indie. Ucítíte jemnou kari směs s rajčaty a citrónovou šťávou, to vše podtrhnuto čerstvou chutí koriandru. V dýňovém pyré se nám decentně opakují chutě kari, rajčat a citrónu. A to kvůli spojení a podtrhnutí celkové chuti. Vše ještě zkombinujeme s čerstvou zeleninou a máme z toho naprosto vyvážené jídlo, které obsahuje nejen sacharidy, ale i bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Teď Vás asi může jemně odradit pohled na recept, který vypadá dlouhý a složitý. Ve skutečnosti to tak úplně není. Surovin je v receptu hodně, ale opakují se. Vše si musíte jen rozvrhnout. A pokud si i tak netroufnete na celé jídlo, vyzkoušejte alespoň krokety... Nakonec si je třeba zamilujete a uděláte si k nim i tu ostatní parádu. A tím nemyslím jen dýňovou pěnu a koriandrový olej, ale i chvilku s abstraktním uměním :))
SUROVINY :
Krokety :
- 370 g batátů
- 270 g sterilované bílé fazole
- 2 polévkové lžíce čerstvého koriandru
- 2 polévkové lžíce čerstvé petrželové nati
- 1 polévková lžíce tahini
- 1,5 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 100 g strouhanky
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 10 g česneku
- 3/4 čajové lžičky římského kmínu
- 1/2 čajové lžičky koriandru
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 45 g cibule
- 1,5 čajové lžičky koření vegetable masala
- 1 čajová lžička černé soli
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- Olej na smažení
Dýňové pyré :
- 380 g máslové dýně
- 30 g cibule
- 10 g zázvoru
- 7 g česneku
- 1 čajová lžička koření vegetable masala
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 1/2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
Koriandrový olej :
- 76 ml olivového oleje
- 30 g čerstvého koriandru
- Sůl dle chuti
Na dokončení :
- Mix salátů
- Hráškové klíčky
- Ředkvičkové klíčky
- Černucha / černý sezam
POSTUP :
Jako první si dáme péct batáty a dýni do trouby na 200°C do změknutí a to vše nejlépe den předem.
Další den si vytvoříme těsto na krokety. Do mixéru vložíme oloupaný a upečený batát, slitou fazoli a přidáme k nim i tahini a citrónovou šťávu. Koriandr a petržel nasekáme a dáme stranou.
V rendlíku si na oleji opražíme do zesklovatění cibuli nakrájenou na kostky. Poté přidáme na jemno nasekaný česnek, veškeré koření, černou sůl a necháme rozvonět cca 1 minutku. Následně přidáme rajčatový protlak a společně smažíme cca 3 – 4 minutky do té doby, dokud směs nemá tmavě červenou barvu. Tuto směs přidáme do mixéru a mixujeme do hladka. Postupně přidáváme strouhanku a stálé mixujeme. Poté směs přesuneme do misky, přidáme nasekaný koriandr, petržel a nyní doladíme chuť solí, pepřem a citrónovou šťávou. Necháme tuto směs odležet cca na 10 minut a poté tvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhance. Hotové krokety dáme do lednice alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Teď se pustíme do dýňového pyré. V rendlíku na oleji opražíme do jemné zlatavé barvy cibulku nakrájenou na jemno. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a česnek, necháme rozvonět a ihned přidáme koření. Opět za stálého míchání pražíme cca minutku a poté přidáme nakrájenou a oloupanou dýní ze včerejška. Společně pražíme další 2 minuty. Pak vypneme plotnu a přidáme rajčatový protlak a citrónovou šťávu. Celou směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Kdyby byla moc hustá, přidáme 1 polévkovou lžíci vody. Jestliže máme ve směsi hrudky a kousíčky, přepasírujeme přes sítko a dáme stranou.
Avokádový olej je rychlovka. Do mixéru vložíme koriandr, olej, sůl a rozmixujeme. Dáme opět stranou.
Úplně jako poslední je smažení kroket. Ve vysokém rendlíku si rozpálíme rostlinný olej. Že je rozpálený poznáte podle ponořené špejle, kolem které se dělají bublinky. Krokety vytáhneme z ledničky, obalíme je ještě jednou ve strouhance a zprudka smažíme do zlaté barvy. Odkládáme stranou na papírový ubrousek.
No a můžeme servírovat. Podle fotografie, jste si všimli, že jsem se nechala jemně unést. Můžete servírovat podobně nebo jen veškeré ingredience dáte na talíř. Dýňové pyré za pomocí lžíce abstraktně rozprskněte, poté to stejné udělejte s koriandrovým olejem. Vytvořte si z mixu zeleninových salátů a klíčků tzv. hnízda a na to položte usmaženou kroketu. A já Vám přeji dobrou chuť